Három és fél millió forintot keres a legjobban fizetett rektor a Blikk szerint

Vágólapra másolva!
Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a legjobban fizetett egyetemi vezető Magyarországon, havonta közel 3 és fél millió forintot keres. A 29 felsőoktatási intézmény vezetője összesen 57,06 millió forintot kap havonta a Blikkben közölt lista alapján.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta a Blikk az egyetem, főiskolai vezetők fizetési listáját. A Fővárosi Ítélőtábla május végén mondta ki, hogy az egyetemi vezetők fizetése mindenki számára megismerhető adat. Az ítélet egy próbaper eredménye, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított a gödöllői Szent István Egyetem ellen indították Bodoky Tamás újságíróval közösen. A fizetésük nyilvánosságra hozása ellen korábban tiltakozó rektorok a bíróság szerint közfeladatot végző vezetők, ezért bizonyos személyes adataik - így fizetéseik mértéke - nyilvánosak, mert szorosan összefüggnek közfeladatuk ellátásával.

Az ítélet nyomán az [origo] adatkérő levélben kereste meg az összes állami fenntartású egyetem és főiskola rektorát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a rektorok havonta mennyit kerestek és mekkora összegű prémiumot kaptak 2009-ben, illetve mekkora a havi fizetésük 2010-ben. A megkeresett összesen 28 intézmény vezetője közül mindössze 13 rektor válaszolt, és csak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) vezetője közölte fizetését, a többiek nem árulták el az adatokat. A válaszoló rektorok közül többen június 11-éig kértek türelmet, de a fizetéseket azóta sem hozták nyilvánosságra.

A Blikk keddi száma szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza az adatokat. A lapban közölt lista szerint a ZMNE vezetője a legrosszabbul fizetett rektor. Az [origo]-val közölt adatok alapján Szabó János rektorként 2009-ben és 2010-ben is havi bruttó 696 ezer forintot keresett. Ez a közalkalmazotti illetménye, ezen felül kapott bruttó 60 ezer forint vezetői pótlékot is. 2009 januárja és júniusa között további havi 15 ezer forintot kapott közalkalmazotti keresetkiegészítés címén, 2009 decemberében pedig 908 ezer forint közalkalmazotti prémiumban részesült. A ZMNE által közölt adatok szerint a rektor idén áprilisig kapta fizetését. Február óta azonban őrizetben, illetve előzetes letartóztatásban van.

A Blikkben közölt lista szerint a 29 intézményvezető összesen 57,06 millió forint fizetést kap. A fizetési toplista élén Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora áll, ő a Blikk listája szerint 3 487 000 forintot keres havonta. Őt Fésüs László, a Debreceni Egyttem vezetője 3,2 milliós, valamint Solti László, a Szent István Egyetem rektora követi 2,96 millió forint fizetéssel.

Tizenkét rektor - a Semmelweis Egyetem, az ELTE, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Róbert Károly Főiskola, a Budapesti Corvinus Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem vezeője - keres többet havi 2 millió forintnál.

Közel ennyit kap az Esterházy Károly Főiskola (1,997 millió), a Dunaújvárosi Főiskola (1,981 millió), a Miskolci Egyetem (1,954 millió), a Pannon Egyetem (1,914 millió), a Nyíregyházi Főiskola (1,901 millió), a Széchenyi István Egyetem (1,86 millió) és a Kecskeméti Főiskola (1,86 millió) rektora is.

A ZMNE rektorán kívül csak Jakabné dr. Zórádi Mária, a Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőjének kevesebb a fizetése egymillió forintnál, ő a Blikk listája szerint ő havi 934 600 forintra jogosult.