Felmentették Debreczenit a megfigyelési ügyben

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság kedden felmentette rágalmazás vádja alól Debreczeni Józsefet, az MDF korábbi egyéni jelöltjét a megfigyelési ügyben. Debreczeni egy korábbi cikkében azt írta, hogy UD Zrt. titkos információszerzést végzett, a cég ezt követően indított pert. A keddi ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában felmentette Fővárosi Bíróság kedden rágalmazás vádja alól Debreczeni Józsefet, az MDF korábbi egyéni jelöltjét a megfigyelési ügyben. Az ítélet nem jogerős.

A diktatúra árnyéka című, 2008 szeptemberében a Népszabadságban megjelent cikkében Debreczeni arról írt, hogy az UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen információszerzés céljából. Emiatt indított a cég magánvádas büntetőeljárást, amelyben a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság márciusban kimondta Debreczeni bűnösségét, és 100 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Kedden a Fővárosi Bíróság a véleményszabadság alkotmányos elvére hivatkozva felmentette Debreczenit. Futó Barnabás, az UD Zrt. jogi képviselője közölte: feltehetően fellebbeznek az ítélet ellen. Ebben az esetben a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Az adatgyűjtési ügy 2008 őszén került nyilvánosságra: Laborc Sándor, az NBH korábbi főigazgatója kezdeményezésére házkutatást tartottak az UD Zrt.-nél, majd Szilvásy György akkori titokminiszter bejelentette, hogy egy polipként működő árnyék-titkosszolgálatot sikerült leleplezni. A bejelentéssel nyilvánosságra kerültek olyan lehallgatott telefonbeszélgetésekről készült felvételek, amelyeken fideszes politikusok - Demeter Ervin és Kövér László - beszéltek a biztonsági cég vezetőivel.