A moszkvai ingatlaneladás titkainak őrzőjét is hazarendelik külföldről

Vágólapra másolva!
Többek között Horváthné Fekszi Márta New York-i ENSZ-nagykövetet is hazarendeli az új Orbán-kormány. A korábban a Külügyminisztérium államtitkári posztját is betöltő Fekszi rendelkezhet a legtöbb információval arról a moszkvai ingatlaneladásról, amellyel kapcsolatban hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz az ügyészség. Az ügyészség szerint nekik semmi közük Fekszi hazarendeléséhez.
Vágólapra másolva!

Július végi határidővel visszavonja Horváthné Fekszi Márta New York-i ENSZ-nagykövet megbízatását a Külügyminisztérium - erősítette meg az [origo]-nak a Népszava keddi információját egy neve elhallgatását kérő diplomáciai tisztviselő. A Népszava kedden arról írt, hogy a tárca július 31-i határidővel több diplomatát is hazahív. Martonyi János külügyminiszter erről az MTV Ma reggel című műsorában azt mondta 15 diplomatáról van szó, akiknek lejárt a hivatali idejük, illetve akikben megingott a bizalmuk.

Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium korábbi kabinetfőnökét tavaly ősszel a Bajnai-kormány nevezte ki New York-i ENSZ-nagykövetnek. Nem sokkal korábban indított a tárca belső vizsgálatot a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásának ügyében. A vizsgálat befejezése után tavaly novemberben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el az ingatlan eladása miatt.

Az ügyészség azt gyanítja, hogy ha a jogszabályoknak megfelelő módon adták volna el a moszkvai ingatlant, akkor magasabb áron lehetett volna értékesíteni a korábban állami tulajdonban lévő épületet. De magánokirat-hamísítás gyanúja miatt is nyomoznak az ügyben, az ügyészség szerint ugyanis az épület eladásáról szóló első adásvételi szerződést nem a jogszabályok betartásával kötötték meg, a második szerződés pedig csak arra szolgált, hogy ezeket a hiányosságokat orvosolja.

Az [origo]-nak korábban több kormányzati forrás is úgy írta le Fekszit, mint azon emberek egyikét, akiknek a legtöbb információval kell rendelkezniük az ingatlan eladásának körülményeiről. Fekszi ugyanis az eladás idején a Külügyminisztérium államtitkáraként, majd kabinetfőnökeként dolgozott, így rálátása volt az ügyre. Az [origo] korábban megkereste az ügyben Fekszit, aki nagyköveti poziciójára hivatkozva nem akart válaszolni kérdéseinkre.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az [origo]-nak azt mondta: az ügyészségnek semmi köze nem volt Fekszi hazahívásához. Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e Fekszi meghallgatását, a szóvivő azt válaszolta: nem tartozik a nyilvánosságra, hogy az ügyben kiknek a meghallgatást tervezi az ügyészség, erről csak utólag adhat tájékoztatást.