Vágólapra másolva!
A tűzoltókban, a postásokban és a pedagógusokban bízik leginkább a lakosság, a politikusokban viszont alig - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet húsz szakma elfogadottságát vizsgáló nemzetközi felméréséből. A papok iránti bizalom visszaesett tavalyhoz képest, az újságírók pedig továbbra is a bizalmi lista végén állnak.
Vágólapra másolva!

Húsz különböző szakma bizalmi mutatóját vizsgálta idén is a GfK Hungária Piackutató Intézet, a felmérés szerdán nyilvánosságra hozott eredménye alapján Magyarországon a lista elején és végén szinte alig történt változás tavalyhoz képest. Továbbra is kiemelkedően magas, 97 százalékos a bizalom a tűzoltók iránt, őket 95 százalékkal követik a postások, 90 százalékkal a tanárok, tanítók, 88 százalékkal az orvosok, és 80 százalékkal a katonák.

A rendőrök népszerűsége Magyarországon 65 százalék, ami alacsonyabb mint a többi vizsgált országban, de magasabb a 9. helyre szorult bírákénál.

A lista második felében már több átrendeződés is történt: a papság a tavalyihoz képest két hellyel hátrébb került. Az egyházi elöljárók iránti bizalom mértéke nemzetközi szinten magasabb, 58 százalékos, mint Magyarországon, ahol az idei felmérés szerint 50 százalékos az irántuk táplált bizalom - derül ki a felmérésből.

A lista végén nincs jelentős változás, az utolsó előtti helyen az újságírók állnak, akikben tavaly a megkérdezettek 29, idén pedig 31 százaléka bízott. Ez nemzetközi összehasonlításban is kedvezőtlen adat. Ennél rosszabb bizalmi indexe csak a politikusoknak van, náluk tavaly és idén is messze a legrosszabb bizalmi indexet mérte a GfK Hungária. A politikusok 9-9 százalékkal stabilan az utolsó helyen zárták a sort, azaz, irántuk tízből alig egy megkérdezett fejezte ki bizalmát.

A GfK Csoport felmérése 15 európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Brazíliában, Kolumbiában és Indiában zajlott összesen 18 800 fő megkérdezésével, 2010 február-márciusban.