A csattanó lehet Gyurcsány a 2006-os rendőri akciót vizsgáló bizottságnál

Vágólapra másolva!
Az akkori rendészeti miniszter, illetve a a 2006. október 23-i eseményekről jelentést készítő rendőr tábornok meghallgatásával kezdi munkáját a 2006-os jogsértéseket vizsgáló albizottság, de később Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is meghívják. A testület ötezer oldalnyi iratot kapott a rendőrségtől, ezt a Fidesz-frakció munkatársai segítenek feldolgozni. A szocialisták egyelőre nem vesznek részt a munkában.
Vágólapra másolva!

Több mint ötezer oldalnyi dokumentumot és egy CD-vel teli dobozt kapott meg a rendőrségtől parlament emberi jogi bizottságának albizottsága, amelynek feladata a 2006 őszi jogsértések kivizsgálása. Gulyás Gergely, az albizottság fideszes elnöke a testület első, szerdai ülésén azt mondta: Lázár János Fidesz-frakcióvezető négy munkatársat bocsátott a rendelkezésükre, akik átnézik az iratokat, és elkészítenek egy 500 oldalas összefoglalót.

Gulyás szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) eddig együttműködő volt velük, látszólag minden fellelhető iratot megkaptak. Az iratokból két példány létezik, az egyiket átadták Balsai Istvánnak, az alkotmányügyi bizottság elnökének, aki Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjaként az elszámoltatásokért felelős. A másik iratcsomó egyelőre az emberi jogi bizottság páncélszekrényében várja, hogy feldolgozzák.

Az ülésen szót kapott Gonda László, a 2006-os Kossuth téri tüntetők egyik vezetője és Göbl György, a Közhatalom Jogsértettek Egyesületének alelnöke is, akik azt javasolták, hogy a bizottság kérje be az egykori Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) keletkezett iratokat, a Rebisz (ma Készenléti Rendőrség) kézi kamerái, illetve a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket is. Gulyás szerint a rendőrségi iratok áttekintése után célzottan kérhetnek dokumentumokat a MeH-től és a nemzetbiztonsági szolgálatoktól.

Az iratok közt vannak olyanok is, amelyek nem nyilvánosak, ezért a bizottság - amelynek munkájában a szocialisták egyelőre nem vesznek részt - egy rövid zárt ülést is tartott. Ez után Ékes Ilona, a testület fideszes alelnöke azt mondta: az albizottság következő, július 7-re tervezett ülésére meghívják Papp Károly rendőr tábornokot, a Készenléti Rendőrség parancsnokát, aki 2007-ben jelentést készített a 2006. október 23-i eseményekről, illetve meghallgatnák Petrétei József akkori igazságügyi és rendészeti minisztert is.

Ékes Ilona szerint később, a munka végéhez közeledve meg kívánják hallgatni Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt is. Az alelnök azt mondta: az albizottság igyekezni fog, hogy lehetőleg október 23-ig befejezze a munkáját.