A strasbourgi bíróságra vitte Gaudi-Nagy Tamás a Magyar Gárda ügyét

Vágólapra másolva!
A Magyar Gárda feloszlatása miatt fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus a gyülekezési jog megsértése miatt 100 ezer euró kártérítést követel Vona Gábor Jobbik-elnök nevében.
Vágólapra másolva!

Beadvánnyal fordult csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bíróságához a Magyar Gárda feloszlatása miatt Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus Vona Gábor Jobbik-elnök jogi képviselőjeként, Morvai Krisztina EP-képviselővel együtt személyesen nyújtott be egy beadványt a strasbourgi bírósághoz: a dokumentumban a képviselő azt állítja, hogy a gárdát törvénytelenül oszlatták fel.

Gaudi-Nagy Tamás közölte: az egyesülési és gyülekezési jog megsértésére hivatkoznak a beadványban, és 100 ezer euró nem vagyoni kártérítést kérnek. A képviselő szerint az eljárás két-három évig is eltarthat a strasbourgi emberi jogi bíróságon, de - mint az MTI-nek mondta - biztos a sikerben.

A beadvány benyújtása előtt mintegy harminc fő részvételével demonstrációt tartottak a bíróság székháza előtt a Magyar Gárda feloszlatása ellen. A tüntetők az általuk politikai foglyoknak tartott emberek magyarországi bebörtönzése ellen is tiltakoztak.

Az Európa Tanács (ET) által működtetett bírósághoz az ET 47 tagállamának bármely polgára fordulhat, ha megsértették valamely olyan jogát, amelyet az Európai Emberi Jogi Egyezmény védelemben részesít, és saját hazájában már kimerített minden jogorvoslati lehetőséget.