9,5 milliós szerződés aggasztja a kormánytitkokat féltő Navracsicsékat

Vágólapra másolva!
A MeH-nek, az APEH-nek és a Molnak is dolgozott honlapja szerint az a cég, amelyik a közigazgatási minisztérium államtitkára szerint vitatható módon ismerhette meg az előző kormány ülésein elhangzottakat. A cég 9,5 millió forintot kapott a munkáért, de az nem egyértelmű, hogy az előző kormány mióta használta a cég technológiáját a kormányülések felvételeinek titkosítására. Egy az előző kormányhoz kötődő forrás szerint a cég szabályosan végezte el a munkát, a kormány titkai nem sérültek.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), hogyan kerülhettek külső céghez az előző kormány üléseinek hangfelvételei - mondta az MTI-nek pénteken Rétvári Bence, a tárca államtitkára.

Rétvári szerint a kormányzati átadás-átvétel első napján szembesültek azzal, hogy a kormányülések hangfelvételeit nem az állam kezeli, hanem a feladatot egy külsős cégnek adták ki. Jelenleg vizsgálják, hogy a magáncégnek volt-e jogosultsága a bizalmas adatokat is tartalmazó felvételek kezelésére, valamint, hogy a kiszervezés jelent-e az állam számára biztonsági kockázatot - mondta az államtitkár. Rétvári arról az MTI-nek nem beszélt, hogy melyik cégről van szó.

Átvilágították a dekódolást végző embert

Egy az ügyet közelről ismerő, a korábbi kormányzathoz kötődő forrás az [origo]-nak azt mondta: a Rádió-Recorder Kft.-re utalt Rétvári. A kormányüléseken készült hanganyagokat a Miniszterelnöki Hivatalon (MeH) belül működő úgynevezett titkos ügyiratkezelési iroda rögzítette és tárolta. A felvételeket azonban - annak érdekében, hogy azokat illetéktelenek ne tudják lejátszani - rejtjelezni kellett, ehhez vette igénybe a MeH a Rádió-Recorder Kft. által használt technológiát - közölte a korábbi kormányzathoz kötődő forrás.

A Bajnai-kormány ezen kívül egy külön szerződést is kötött a céggel. A jogszabályok szerint 15 év leteltével a levéltárak számára lehetővé kell tenni a korábbi kormányülések hangfelvételeinek kutathatóságát. Az ügyet ismerő forrás szerint ennek a Bajnai-kormány úgy tett eleget, hogy a MeH a Rádió-Recorder Kft.-t bízta meg a levéltáraknak átadandó felvételek visszakódolásával. A cég ezt úgy tudja elvégezni, hogy a hanganyagokat egy átjátszó berendezésen lefuttatja, így szedi ki a rejtjeleket, vagyis a munkát végző ember belehallgathat a korábbi kormányok üléseibe. A dekódolást végző ember a legmagasabb szintű, C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon esett át - mondta a Bajnai-kormány ügyeit ismerő forrás.

9,5 milliót kapnak a dekódolásért

A MeH nyilvános átadás-átvételi dokumentációjában megtalálhatók a Rádió-Recorder Kft.-vel kötött szerződés adatai. A szerződést a jogi és közigazgatási államtitkár titkársága kötötte a céggel idén április 19-én, a szerződés 2010. december 31-én jár le. A cég azt vállalta, hogy mp3 formátumba alakítja át az 1989 és 2010. május 15. közötti időszakban készült, az államtitkárság által meghatározott kormányülések hangfelvételeit, melyeket eredetileg SHR 3000 digitális hangrögzítővel készítettek.

Az a minisztérium honlapján található adatokból nem derül ki, mely kormányülések felvételeivel dolgozott a cég. A szerződés alapján a cégnek 2010. utolsó napjáig kellene a megrendelő rendelkezésére bocsátania az átalakított felvételeket. A cég nettó 7 millió 965 820 forint, 25 százalékos áfával együtt bruttó 9 millió 957 275 forintot kap a munkáért.

Dolgoztak az APEH-nek is

Pénteken többször megpróbáltuk elérni a Rádió-Recorder Kft.-t, a cég honlapján szereplő telefonszámon azonban senkit nem tudtunk elérni. Többek között arra voltunk kíváncsiak, mióta használják a kormányok a cég által használt technológiát a kormányülések hangfelvételeinek kódolásához, milyen eljárás keretében választotta ki a céget a kormány, illetve mely időszak felvételeit kódolja vissza a cég a levéltárak számára. A cég honlapján a referenciák között tünteti fel a MeH-et, a Magyar Országgyűlés Hivatalát, az APEH-et, a Molt, a Dunaferrt, a MÁV-ot, az Antenna Hungáriát.

Rétvári bejelentése után a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság az [origo]-nak a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem kívánta megnevezni, melyik cégről van szó. Miután megtudtuk, hogy a Rádió-Recorder Kft. az érintett cég, újra megkerestük az államtitkárságot, ahol megerősítették az információt.

A kormányülések dokumentálásának szabályairól az a kormánytagok jogállásáról szóló törvény rendelkezik, amelyet a Fidesz képviselői az új parlament megalakulása után elsőként terjesztettek a parlament elé. A törvény szerint a kormány ülései nem nyilvánosak, azokról hangfelvétel készül, de az sem nyilvános, kivéve akkor, ha a miniszterelnök másként rendelkezik erről. A kormányülésen elhangzottakról összefoglalónak is kell készülnie. Ez tartalmazza az ülés helyét, időpontját, a résztvevők nevét, a döntések lényegét. Az összefoglaló eredeti példányát és az ülésről készült hangfelvételeket a törvény szerint a Navracsics Tibor vezette közigazgatási minisztérium őrzi.