Vágólapra másolva!
Leváltotta a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó gazdasági társaságok vezetőit Hende Csaba honvédelmi miniszter. A tárcavezető hét társaság igazgatóját menesztette, és közülük négy élére ugyanazt az embert nevezte ki. A minisztérium szerint a személycserékre a takarékosság és a honvédségnél tapasztalható morális válság miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Pénteki hatállyal leváltotta a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelésében lévő gazdasági társaságok vezetőit Hende Csaba honvédelmi miniszter - közölte a tárca pénteken. A közlemény szerint a miniszter korábbi ígéretének megfelelően áttekintette a gazdálkodó szervezetek vezetési struktúráját, működésének hatékonyságát, és hét társaság élére nevezett ki új vezetőket.

Az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál a tulajdonosi jogokat a HM gyakorolja, ezért van joga a miniszternek felmenteni és kinevezni a társaságok vezetőit. A minisztérium közölte: a miniszter döntésében kiemelt szerepet kapott az, hogy a takarékosság érdekében a vezető testületek létszámát minimálisra csökkentsék.

"Ennek megfelelően ugyanazt a tisztséget több cégben is ugyanazok töltik be a későbbi szervezeti átalakítások hatékonysága érdekében. Természetesen a kinevezett tisztségviselők a munkájuk után csak egy társaságban veszik fel járandóságukat" - áll a közleményben. Van olyan tisztségviselő - Borbíró Zoltán -, aki négy cégnél is igazgatósági elnöki kinevezést kapott.

Hende Csaba június 1-jén újságíróknak nyilatkozva szakmai és morális válsággal indokolta a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetésében általa kezdeményezett személyi változásokat. Ezek között volt a HM Honvéd Vezérkar főnökének és helyettesének, valamint a HM Állami Egészségügyi Központ, a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatójának felmentése.

Simicskó István államtitkár kedden, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülése után újságíróknak jelezte: újabb vezetőket váltanak le a napokban a honvédelmi tárcánál, illetve az annak tulajdonában álló cégeknél. "Az új honvédelmi vezetés elhivatott abban, hogy a korrupciós ügyeket felszámolja" - mondta. A minisztériumnál, illetve az ahhoz tartozó háttérintézményeknél több vezető ellen is büntetőeljárás indult korrupció gyanúja miatt, közülük többen előzetes letartóztatásban vannak.

A június 25-i hatállyal kinevezett cégvezetők:
Honvédelmi Minisztérium ARMCOM Kommunikációtechnikai zártkörűen működő Részvénytársaság
Igazgatóság elnöke: Borbíró Zoltán
Vezérigazgató: Ferenczi Ferenc

Honvédelmi Minisztérium ARZENÁL Elektromechanikai Zrt.
Igazgatóság elnöke: Borbíró Zoltán
Vezérigazgató: Kovács József
Felügyelőbizottság elnöke: Kelemen József

Honvédelmi Minisztérium CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.
Igazgatóság elnöke: Borbíró Zoltán
Vezérigazgató: Spaics József
Felügyelőbizottság elnöke: Mihálykó Sándor

Honvédelmi Minisztérium EI Zrt.
Igazgatóság elnöke: Borbíró Zoltán
Vezérigazgató: Móró Lajos
Felügyelőbizottság elnöke: Holbok Sándor

HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Kft.
Ügyvezető: Szászvári Lajos
Felügyelőbizottság elnöke: Kelemen József

HM Térképészeti Közhasznú Kft.
Ügyvezető: Németh László
Felügyelőbizottság elnöke: Holbok Sándor

HM Zrínyi Kommunikációs Kft.
Ügyvezető: Gubcsi Lajos
Felügyelőbizottság elnöke: Mándoki Andor