Fennakadt az átvilágításon négy jobbikos képviselő

Vágólapra másolva!
Panaszt nyújt be a Jobbik négy képviselője Pintér Sándor belügyminiszterhez az átvilágításukról készített szakvélemény megállapításai miatt, amely nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak minősítette tagságukat a honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságokban. A képviselők a jelentés nyilvánosságra hozatalát követelik. A Belügyminisztérium szerint a vizsgálat megállapításai objektív tényeken alapulnak. 
Vágólapra másolva!

Panasszal fordul a Jobbik négy képviselője a titkosszolgálatokat felügyelő Pintér Sándor belügyminiszterhez a róluk készül nemzetbiztonsági szakvéleményben foglaltak miatt. A párt pénteki közleménye szerint a képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágításról készült jelentések nyilvánosságra kerüljenek, és ennek érdekében az adatvédelmi ombudsmanhoz fordulnak.

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságába jelölt Balla Gergő, Endrésik Zsolt, Schön Péter illetve a nemzetbiztonsági bizottságába jelölt Staudt Gábor mindaddig nem foglalhatta el a helyét a bizottságokban, amíg az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) - korábban Nemzetbiztonsági Hivatal - ellenőrzése be nem fejeződött. A jobbikos képviselőknek ma mutatta be az országgyűlés elnöke, Schmitt Pál a róluk készült szakvéleményt, amely nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg, kockázatosnak minősítve tagságukat a honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságokban.

Staudt Gábor az [origo]-nak azt mondta, a neki felolvasott jelentés semmiféle bűncselekményre, szabálysértésre, pénzügyi visszaélésre, vagy jogellenes, veszélyes kapcsolati rendszert utaló ténymegállapítást nem tartalmazott, csak a politikai nézetrendszerét nyilvánította nemzetbiztonságilag kockázatosnak.

Staudt szerint ezek olyan információk, amelyek felderítése nem igényel nemzetbiztonsági módszereket, kiolvashatók a képviselők parlamenti honlapon található életrajzaiból. Ezért a négy képviselő a szakvélemény megismerése után nem volt hajlandó titoktartási nyilatkozatot aláírni, sőt, szeretnék nyilvánosságra hozni a jelentéseket.

A párt pénteki közleménye szerint, ha a négy vizsgált képviselő politikai nézetei kockázatosak, akkor az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint az áprilisban a Jobbikra szavazó egymillió választópolgár is hasonló nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Staudt Gábor a szakvélemény megállapításait sértőnek tartja, ezért becsületsértés miatt büntetőfeljelenést tesz, illetve jóhírnév megsértése miatt polgári pert indít Balajti László, az AH főigazgatója ellen.

A Jobbik közleménye leszögezi, a párt frakcióvezetője, Vona Gábor továbbra is fenntartja személyi javaslatait, ezért az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kell állást foglalnia az ügyben. Az ellenzéki párt ragaszkodik ahhoz, hogy a szakvéleményeket nyilvános ülésen tárgyalja meg a bizottság.

A Belügyminisztérium közleményben reagált a Jobbik állításaira. A minisztérium szerint az AH a hatályos jogszabályoknak megfelelően végezte az országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságába delegált tagok nemzetbiztonsági átvilágítását, a vizsgálat megállapításai objektív tényeken alapulnak.