Magyarországot is behálózó embercsempész-bandát fogtak

Vágólapra másolva!
Vietnamiak csempészetére szakosodott bűnbandát lepleztek le a rendőrök a napokban Magyarországon és más európai országokban összehangolt akció keretében. A rendőrség pénteki beszámolója szerint Magyarországon tizenkét embert fogtak el, vietnamiakat és magyarokat egyaránt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió rendvédelmi ügynöksége, az Europol koordinálásával több uniós országra kiterjedő nagyszabású akciót hajtottak végre kedden, hogy leleplezzék a vietnámiak csempészetére szakosodott bűnbandákat - mondta el a rendőrség budapesti, nemzetközi sajtótájékoztatóján André Baker, Nagy-Britannia szervezett bűnözés elleni ügynökségének igazgató-helyettese.

Az akció sikeresen zárult, összesen 31, vietnámi bevándorlók Angliába csempészésével foglalkozó embert fogtak el az EU különböző országaiban. A házkutatások során a rendőrök 66 illegális bevándorlóra bukkantak. A brit ügynökség igazgatóhelyettese elmondta, a bűnszervezet fejenként 20 ezer eurót kért el az utazás megszervezésért, és ha a vietnámiak nem tudtak fizetni, gyakran marihuána ültetvényeken dolgoztatták őket.

Magyarországon tizenegy helyen tartottak házkutatást és tizenkét embert fogtak el az akció folyamán - mondta Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda bevándorlási ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője. A rendőrség beszámolója szerint hét magyar és öt vietnámi állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy bűnszervezetben, üzletszerűen csempésztek át bevándorlókat a határon.

Az embercsempészek fiktív meghívólevelek alapján kiállított vízumokat szereztek a vietnámiaknak, akik a hamis dokumentumokkal többnyire repülővel érkeztek Budapestre. Előfordult, hogy soha meg nem tartott konferenciára jöttek, illetve olyannal is találkoztak a nyomozók, amikor egy cég nevében, annak tudta nélkül hívták meg a vietnámiakat. A Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezetője szerint Magyarország tranzit országnak számít: az illegális bevándorlók néhány napos itt-tartózkodás után továbbindulnak Franciaország vagy Németország felé.

Boross Zoltán újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hanoi konzulátus dolgozóit is ellenőrzik, azt azonban nem árulta el, hogy a rendőrségnek van-e információja arról, hogy a kinti tisztségviselők fogadtak-e el pénzt a vízumok kiállításáért.