Az LMP segítségét kéri Tarlós ellen az MSZP

Vágólapra másolva!
Együttműködésre szólította fel az LMP-t vasárnapi nyílt levelében az MSZP főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba. A szocialista politikus azt szeretné, ha a két párt közösen támogatna egy független jelöltet. Horváth szerint csak így lehet legyőzni a Fideszt és Tarlós Istvánt. Az LMP frakcióvezetője szerint a két pártnak nincs miről tárgyalnia, az LMP saját jelöltet állít.
Vágólapra másolva!

Nyílt levélben szólította fel együttműködésre a Lehet Más a Politikát (LMP) Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje. Horváth azt szeretné, ha a két párt az őszi budapesti helyhatósági választásokon nem indítana egymással szemben főpolgármester-jelöltet, hanem közösen támogatnának egy párton kívüli, független jelöltet.

A szocialista politikus az LMP parlamenti frakcióvezetőjének, Schiffer Andrásnak címzett levelében úgy fogalmazott, "Budapest jövője a tét", csak így lehet megállítani a Fidesz térnyerését a fővárosban. Bár a levél Tarlós Istvánt nem nevezi meg, Horváth szerint a két párt közös felelőssége, hogy Budapestnek ne egy olyan főpolgármestere legyen, "aki Orbán Viktor és a Fidesz érdekeit Budapest elé helyezi", és aki "a Sziget Fesztivál betiltására tett kísérletezéssel és a Jobbikkal való összekacsintással vált ismertté".

Tarlós Istvánt - aki 2006-ban függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult a főpolgármesteri posztért -, a kormánypárt választmánya szombaton választotta főpolgármester-jelölté.

Horváth Csaba szerint "Budapest jelenleg a szabadság és a szolidaritás városa", a fejlődés az elmúlt két évtizedben folyamatos volt, csak a korábbi Fidesz-kormány időszakában kellett rossz kompromisszumokkal és ellenségeskedéssel szembenéznie Budapestnek. "Ekkor robbant ki nyílt konfliktus a kormánnyal, ekkor álltak le jelentős fejlesztések a városban" - írta Horváth Csaba.

Az MSZP főpolgármester-jelöltje levelében hangsúlyozta: nem az MSZP támogatására kérik a másik pártot, nem is közös kampányra, hanem "a város jövőjének megvédése érdekében összefogásra". Horváth Csaba azt írja, az együttműködés érekében kész lemondani a jelölésről, majd Bárándy Pétert, Vágó Istvánt és Kuncze Gábort ajánlotta az LMP figyelmébe, mint olyan közéleti személyiségeket, akik "képesek lehetnek egy szabadságra, igazságosságra, egyenlőségre épülő, jövőbe mutató politikai program képviseletére és megvalósítására".

Az LMP az elmúlt hetekben többször elutasította a fővárosi szocialisták közeledését. Schiffer András, a párt parlamenti frakcióvezetője egy hete az [origo]-nak azt mondta, szó sem lehet közös jelöltről. A frakcióvezető akkor úgy fogalmazott: "elég vékony választási program az MSZP részéről az, hogy bárki legyen a főpolgármester, csak ne Tarlós". Schiffer Horváth vasárnapi felvetésére úgy reagált: az LMP továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett, hogy nem működik együtt az MSZP-vel. Schiffer az

[origo]-nak azt mondta, nem érti, hogy Horváth Csaba miért hozzá fordult, hiszen az LMP frakcióvezetőjeként ő nem illetékes fővárosi ügyekben.

Múlthét szombaton a párt budapesti tanácskozásán tartott szimpátiaszavazáson eldőlt, hogy önálló jelöltet indítanak, személyét az LMP július 5-én nevezi meg. A posztra a párt részéről egyébként korábban Jávor Benedek neve merült fel.