Vágólapra másolva!
A következő néhány év munkája szempontjából a legalkalmasabb - jelentette ki az MTI szerint hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán találkozott az MSZP államfőjelöltjével, Balogh Andrással is, aki szerinte tiszteletreméltó jelölt. A Fidesz frakciója Schmittet támogatja, az MSZP szerint Balogh a jobb jelölt, az LMP-nek egyikük sem tetszik.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor olyan személyt jelölt köztársasági elnöknek, akit a következő néhány év munkájának szempontjából a legalkalmasabbnak ítélt. Orbán ezt hétfőn mondta a Képviselői Irodaházban a TV2 újságírójának azon kérdésére, hogy Sólyom László jelenlegi államfőt miért nem jelölte újra a köztársasági elnöki posztra.

Orbán arról is beszélt, hogy Balogh András személyében tiszteletreméltó jelöltet állított az MSZP. "Régóta ismerjük egymást, nem ez volt az első találkozónk, igaz, ebben a minőségünkben még egyikünk sem találkozott a másikkal" - mondta. "Érdekes beszélgetés volt, egy szimpatikus embert ismertem meg, úgy, ahogyan a korábbi találkozókból is az emlékeim között megmaradt Balogh András" - fogalmazott a miniszterelnök.

Véleménye szerint a magyar közéletnek, a magyar alkotmányosságnak a hasznára válik, ha olyan "kiváló jelöltek" mutatkozhatnak be a parlament előtt és a közvéleménynek, mint amilyen Schmitt Pál és Balogh András.

Baloldali értékekről beszélt Orbán

A Fidesz frakciója ellenszavazat nélkül támogatta Schmitt köztársasági elnökké választását - közölte a képviselőcsoport hétfői ülése után Lázár János frakcióvezető. Lázár a parlamentben tartott tájékoztatóján azt mondta: a képviselőcsoport megerősítette korábbi döntését is, amely szerint Domokos Lászlót támogatják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöki tisztségére, Warvasovszky Tihamért pedig az ÁSZ-alelnöki pozícióra.

Schmitt Pál maximálisan képes arra, hogy a nemzeti együttműködés, összefogás jegyében a köztársasági elnök legfontosabb küldetését betartsa, vagyis ne kétharmadot, hanem háromharmadot vagy - a határon túli magyarokat is beleértve - négyharmadot képviseljen majd - mondta Lázár.

Lázár szerint a frakció ülésén Orbán beszélt arról is, miért ezeket az embereket jelölte az egyes posztokra. Orbán Lázár szerint azt mondta, hogy a Fidesz soha nem kaphatott volna ilyen méretű társadalmi felhatalmazást a választáson, ha baloldali szavazók nem támogatták volna, ezért nagyon fontos, hogy a saját baloldali szavazóik miatt is jelöljenek olyan személyeket egyes tisztségekre, akik képesek baloldali értékeket megjeleníteni.

Az MSZP szerint Balogh felkészültebb

Az MSZP-frakció Balogh András államfőjelöltségét támogatja a keddi parlamenti szavazáson, mert alkalmasabbnak tartják erre a posztra, mint Schmitt Pált - közölte Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető hétfőn. Mesterházy szerint Balogh autonómabb személyiség és felkészültebb, mint Schmitt. Jelezte azt is, hogy a frakció döntött arról is, hogy nemmel szavaz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetőinek hétfői megválasztásakor.

Az LMP-nek egyik sem kell

Egyik államfőjelöltet sem támogatja a Lehet Más a Politika - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azután, hogy a képviselőcsoportjuk meghallgatta hétfő reggel Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP köztársasági elnökjelöltjét. Schiffer úgy fogalmazott, hogy "komoly alkalmassági aggályok" merültek fel az LMP-nél Schmitt Pállal kapcsolatban, fontos lenne ugyanis, hogy a kétharmados parlamenti többséggel szemben az államfő megfelelő ellensúly legyen.

Schmitt jelölését múlt héten szerdán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője. Az LMP Sólyom László hivatalban lévő államfőt jelölte volna újra, de ehhez nem tudott elegendő támogató aláírást gyűjteni. Schmitt parlamenti bemutatkozó beszélgetésén azt mondta a Fidesz frakciója előtt, hogy nem kíván a kétharmados többséggel rendelkező kormánykoalíció törvényalkotási lendületének akadálya lenni.

Az LMP szerint Schmitt "szerepfelfogása" problémás. A kétharmados többséggel szemben a köztársasági elnöknek ellensúlyt kellene jelentenie, ennek azonban "nem felel meg az, hogy egy jelölt azt mondja, nem kíván ellensúly lenni, hanem motorja akar lenni a kormányzati tevékenységnek" - fogalmazott Schiffer. A frakcióvezető szerint furcsa, hogy Schmitt a Fidesz-KDNP frakciók meghallgatásán kritizálta Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök egyeztetési gyakorlatát.

Schiffer azt mondta, az LMP a szocialisták államfőjelöltjét, Balogh Andrást sem tartja alkalmasnak. Vele a múlt héten folytattak megbeszélést, és a rendszerváltás előtti és utáni időszak közötti különbségtételhez való viszonya "nem győzte meg őket".

Újságírói kérdésre Schiffer beszélt arról is, hogy pártja nem akar közös főpolgármester-jelöltet állítani a szocialistákkal. (Ezt korábban levélben javasolta az LMP-nek Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelölt.) Az LMP várhatóan július 5-én megnevezi önálló jelöltjét - mondta Schiffer. Erről bővebben itt olvashat.