Megválasztották a politikusokat a számvevőszék élére

Vágólapra másolva!
Fél év után lett elnöke az Állami Számvevőszéknek, a parlament hétfőn az ellenzék és civil szervezetek bírálatai ellenére Domokos László fideszes képviselőt és Warvasovszky Tihamér korábbi szocialista képviselőt választotta a közpénzek elköltését ellenőrző szerv élére. Domokos azt mondta: Budapest átfogó ellenőrzésével kezdené a munkáját.
Vágólapra másolva!

Domokos László fideszes képviselőt, a Békés megyei közgyűlés elnökét választotta hétfőn az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökévé az országgyűlés. A költségvetési szervek gazdálkodását ellenörző intézmény alelnökévé Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár polgármesterét, korábbi szocialista képviselőt választották. Az új vezetők július 5-től, 12 évig tölthetik be a posztjukat.

Megválasztása után Domokos újságíróknak azt mondta: legelső feladata az lesz, hogy közérthetővé tegye az ÁSZ-jelentések nyelvezetét, mert az szerinte segítheti a jogkövető magatartást. Szintén első lépései közt lesz Budapest átfogó vizsgálata, mert ilyen szerinte 20 éve nem volt. Domokos elképzelései szerint az ÁSZ a jövőben nemcsak a törvényességi, hanem a célszerűségi szempontok alapján is vizsgálná az állami támogatások felhasználását.

Warvasovszky azt mondta: úgy egyeztek meg Domokossal, hogy ő alelnökként az önkormányzatok területére fog koncentrálni. A megválasztott alelnök szerint az önkormányzatokat segíteni kell, ezért ő szeretné majd törvénymódosítások felé terelni a jogalkotót, hogy összhangba kerüljön a finanaszírozás és a feladatok kiosztása. Domokos újságírói kérdésre azt mondta: július 4-i hatállyal lemond párttagságáról, parlamenti, illetve önkormányzati mandátumáról.

Fél éve elnök nélkül

Az ÁSZ korábbi elnöke, Kovács Árpád mandátuma tavaly év végén lejárt, de a parlament a politikai erők megegyezésének hiánya miatt nem választott új elnököt (erről itt olvashat). A választások után az új kormánytöbbség úgy alakította a jelölőbizottság összetételét, hogy abban többsége legyen, majd Domokost jelölte elnöknek, alelnöknek pedig az MSZP-vel már az előző ciklusban összekülönböző Warvasovszkyt javasolta, és hétfőn meg is választotta őket.

Domokos jelölését az ellenzék és civil szervezetek is bírálták, mert személyében egy pártpolitikus került a legfontosabb ellenőrző szerv élére. A kritikák különösen az után erősödtek fel, hogy nyilvánosságra került: annak ellenére vett fel lakhatási támogatást, hogy Budapesten két lakása is van. Az általa képviselt Szarvason nem rendelkezik ugyan ingatlannal, de a közeli Békéscsabán igen.

Az alelnökké választott Warvasovszky által vezetett székesfehérvári önkormányzatot korábban több jelentésében is bírálta az Állami Számvevőszék. A legutóbbi, 2008-as vizsgálat a törvényi előírások megszegése, a város eladósítása, a közérdekű adatok elhanyagolása miatt bírálta a városvezetést, köztük személyesen a polgármestert is (erről korábbi cikkünkben olvashat). A jelölést elfogadó Warvasovszkyt bírálta az MSZP is, amelynek korábban képviselője volt, mert szerintük a polgármester csak a saját boldogulásával törődik.