Felháborodtak a felsőzsolcaiak a házuk bontására felszólító határozaton

Vágólapra másolva!
Felsőzsolcán 170 ház tulajdonosának küld határozatot az önkormányzat arról, hogy le kell bontania az árvízben összedőlt vagy életveszélyessé vált házát. Három tulajdonos már megkapta a felszólítást, többen felháborodtak, mert úgy értelmezték az iratot, hogy félmillió forint büntetést kell fizetniük, ha nem kezdik meg haladéktalanul a bontást.
Vágólapra másolva!

Százhetven házat kell lebontani az árvíz sújtotta Felsőzsolcán, az árvíz levonulása utána a statikusok ennyiről állapították meg, hogy összedőlt vagy életveszélyes állapotba került - mondta el az [origo]-nak Németh Csaba, a város sajtószóvivője. Németh szerint az erről szóló határozatokat a napokban kezdik kézbesíteni az érintetteknek, eddig összesen három háztulajdonos kapta meg a bontásra szólító határozatot.

Az MTI hétfőn arról tudósított, hogy a felsőzsolcai árvízkárosultak felháborodtak, mert az önkormányzattól kapott határozat szerint félmillió forintos büntetést kaphatnak, ha nem kezdik meg haladéktalanul összedőlt házuk bontását. A hírügynökségnek neve elhallgatásával nyilatkozó felsőzsolcai lakos szerint a városban kaotikus állapotok uralkodnak, a hatóság nemhogy segítene a bajba jutott embereken, még taszít is rajtuk egyet.

"A helyiek fáradtak és a végletekig kimerültek", ezért félreértették a hivatos szöveget - mondta az [origo]-nak Németh Csaba. A szóvivő szerint a határozatban valóban az áll, hogy a házak bontását haladéktalanul meg kell kezdeni, de ez csak annyit jelent, hogy amint a tulajdosoknak lehetőségük van, neki kell állniuk a munkának. Az iratban nem szabtak erre semmilyen határidőt, mindössze az szerepel benne, hogy ha befejezték a bontást, tíz napon belül be kell jelenteni ezt az önkormányzatnál. A határozat szerint ennek elmulasztása esetén szabhat ki az önkormányzat ötszázezer forintos bírságot, Németh szerint ez elsősorban formai okok miatt került bele a szövegbe.

A hivatalos eljárás szerint a házak bontását előzetesen kérvényezniük kellene a tulajdonosoknak húszezer forintos illetékért. Az önkormányzat a statikusok jelentése alapján minden érintettnek kiküldi a határozatot, ezért nem kell majd külön kérniük, és az illetéket sem kell megfizetni. A határozat azért is fontos, mert a biztosítók is ezt kérik a károsultaktól, hogy el tudják indítania a kártérítést. A statikusok munkáját sem kell megfizetniük a helyieknek, és a bontáshoz szükséges műszaki ellenőrt is "alanyi jogon" biztosítja a város azoknak, akiknek nem volt biztosításuk - mondta Németh.

Az MTI-nek nyilatkozó helyi lakos szerint a településen az emberek semmiről sem tudnak, az egyetlen dolog, ami működik, hogy a lakók összefognak, és együtt segítenek egymáson, így oldják meg az élelmezést, az ivóvízellátást. Szerinte van például olyan család, amelynek összedőlt a háza, és volt ugyan biztosítása, de mivel még hitel volt az ingatlanon, a biztosítási összeget a pénzintézet kapja. Nem tudják, mi lesz velük, hiszen a törlesztő részletet kérik tőlük, miközben az otthonukat elvitte az ár.

A felsőzsolcai forrás szerint a telefon-és internetszolgáltatók is küldik a fizetési felszólításokat, a hűségnyilatkozatra hivatkoznak, holott ház sincs, nemhogy telefonja. Az egyik internet-, telefon- és televíziószolgáltató hétfőn az origo-hoz is eljuttatott közleményben tudatta, hogy elengedi az előfizetési díjat az árvízkárosult felsőzsolcai előfizetőknek, és a megrongálódott kábelek helyreállítását is segíti.

Az MTI-nek neve elhallgatását kérve nyilatkozó felsőzsolcai lakos szerint a helyiek azt fontolgatják, hogy feljelentik az illetékes hatóságnál az önkormányzatot, hogy a fertőzött és szennyezett homokkal telített több tonnányi zsákot haladéktalanul távolítsa el.