A titkárnőt és a sofőrt is elvették a nagykanizsai polgármestertől

Vágólapra másolva!
Folytatódik a nagykanizsai polgármester és a város képviselői közti május óta tartó vita. A polgármester munkaügyi bírósághoz fordult az őt szabadságra küldő közgyűlési határozat miatt, a város jegyzője pedig az államigazgatási hivatal közbeavatkozását kérte. A képviselő-testület a legutóbbi ülésén még a hivatali autót is megvonta a polgármestertől.
Vágólapra másolva!

Munkaügyi bírósághoz fordult Marton István, Nagykanizsa polgármestere, mert szerinte jogsértő a városi közgyűlés múlt heti döntése, amely azonnali szabadságra küldte őt.

A város polgármesterétől hangos szóváltás kíséretében a közgyűlés többsége a múlt csütörtökön vonta meg a rendkívüli ülés vezetésének jogát, amelyet Cseresnyés Péter fideszes alpolgármesternek adott át. Marton Istvánt a képviselők azonnali szabadságra küldték, a polgármester viszont törvénytelennek nyilvánította az ülést

Marton István keddi, a polgármesteri irodájában tartott sajtótájékoztatón "jogtiprónak" nevezte azt a levelet, amelyben a közgyűlés döntése után a jegyző és az alpolgármester közölte a hivatal összes dolgozójával, hogy a polgármestertől "utasítást semmilyen formában nem fogadhat el".

A polgármester azt mondta, ezzel az eljárással nemcsak felügyelni nem tudja a készülő dokumentumokat, de tudomást sem szerezhet az esetleges visszásságokról. Ezért Marton arra kéri a közalkalmazottakat, hogy készítsenek feljegyzést vagy kérjenek írásban megerősítést, ha olyan utasítást kapnának, amely jogszerűtlen vagy szakszerűtlen.

Marton arról is beszélt, hogy a jegyző és az alpolgármester utasítása alapján már "elvették" a titkárnőjét és a sofőrjét is. Még a hivatali autót sem használhatja, ezért szerdán a regionális fejlesztési tanács zalaegerszegi ülésére kénytelen volt saját gépkocsijával menni - állította a polgármester.

A polgármester szabadságra küldésével kapcsolatban időközben a regionális államigazgatási hivatal vezetőjéhez fordult Tuboly Marianna, Nagykanizsa jegyzője. Németh Éva hivatalvezető írásbeli válaszában megállapította: a polgármester egyoldalúan nem dönthet a szabadsága igénybevételéről, annak engedélyezése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

Nagykanizsán május 31-e óta tart a közgyűlési patthelyzet, akkor a soros közgyűlést sem tudták elkezdeni, mert a polgármester nem akarta napirendre venni a szabadságának kiadásáról szóló fideszes előterjesztést. Szőlősi Márta, a közgyűlés fideszes képviselője akkor azt indítványozta, hogy a közgyűlés a polgármester munkáltatójaként adja ki a városvezető 78 napnyi felhalmozott szabadságát. A napirend előtti vita után Marton berekesztette a közgyűlést, ezért nem tudtak tárgyalni egyetlen előterjesztésről sem.

Marton Istvánt 2006-ban a Fidesz-KDNP támogatásával választották polgármesteré Nagykanizsán, de később megromlott a viszonya a fideszes többségű közgyűléssel. A tavaszi kampányban a Fidesz már plakátokon hírdette, hogy Marton Isvánnak semmi köze nincs a párthoz, a polgármester a "szocialisták" embere. A Fidesz városi szervezete június 15-én úgy döntött, hogy helyi országgyűlési képviselőjét, Cseresnyés Pétert indítja az őszi polgármester-választásokon.