Kilenc ember marad előzetesben a pécsi egyetemi vesztegetési ügyben

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásban marad kilenc gyanúsított a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben. A rendőrség április óta nyomoz, a gyanú szerint az egyetem több dolgozója a beszerzéseknél jogtalanul kedvezett magánvállalkozásoknak.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartozatásba marad október 2-ig a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben letartoztatott kilenc gyanúsított - jelentette be Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke. Az ügyészség egy ember előzetes letartóztatásának meghosszabbítására nem tett indítványt, ő szabadlábon védekezhet. Az MTI úgy tudja, hogy az utóbbi gyanúsított egyetemi dolgozó, nem felsővezető.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) április óta folytat büntetőeljárást a PTE gazdálkodásával összefüggésben, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. Összesen tíz embert vettek előzetes letartóztatásba az ügyben, közülük hatan az egyetem dolgozói. Az elfogottak között van többek között a PTE gazdasági főigazgatója, informatikai igazgatója, beszerzési osztályvezetője, valamint az egyetem három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének képviselője. Az NNI munkatársai korábban mintegy húsz helyen tartottak házkutatást, több tárgyi bizonyítékot lefoglaltak.

Az MTI a gyanúsítottak védőitől korábban úgy értesült, hogy az NNI feltételezései szerint az egyetemi dolgozók pénzért - különböző beszerzések során - jogtalan előnyhöz juttatták a három céget. Az ezzel kapcsolatos gyanút titkos információszerzés tette megalapozottá.