Tulajdonosváltással próbál talpon maradni az Omninvest

Vágólapra másolva!
Látványos változásokra készül az Omninvest vakcinagyártó cég, amelynek tevékenységét az új kormány kritizálta. A jelenleg egy rejtélyes ciprusi cég tulajdonában lévő vállalkozás öt magánszemély kezébe kerül, és terveznek névváltoztatást is.
Vágólapra másolva!

Öt magyar magánszemély tulajdonába kerül egy hónapon belül a magyar vakcinagyártó cég, az Omninvest - jelentette be Németh Zsolt, a cég szóvivője kedden. Így kikerül a tulajdonosi körből az eddigi többségi tulajdonos, egy ciprusi cég.

A jelentős állami megrendeléseket kapó vállalkozást az elmúlt években sok bírálat érte a ciprusi érdekeltség miatt, az ottani gyakorlat ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a cégek tulajdonosai rejtve maradjanak. Így a tavaly több mint 8 milliárd forintos bevételhez jutó Omninvestről sem lehetett tudni, hogy valójában kik állnak mögötte.

Németh Zsolt szóvivő kedden azt közölte, hogy a ciprusi cég azért adja el az Omninvest menedzseri köréhez köthető öt magánszemélynek több mint 90 százalékos tulajdonrészét, mert belátta, ha ezt nem teszi meg, ellehetetlenülhet a vakcinagyártó cég működése, és veszélybe kerülhet 250 munkahely.

A tulajdonosváltás technikai részleteiről a szóvivő azt mondta: az öt magyar magánszemély létrehoz egy erdélyi kft-t és ez a kft. veszi meg a ciprusiaktól a tulajdonrészt. Ezzel az Omninvest 100 százalékban magyar kézbe kerül. Kérdésre válaszolva az Omninvest ügyvezető igazgatója, Zimonyi Ferenc azt mondta: az öt magánszemély közül valóban ő az egyik leendő tulajdonos, és amint bejegyezték az új kft.-t, nyilvánosságra hozzák a másik négy személy nevét is. Németh Zsolt szerint az öt magánszemély azért Erdélyben alakítja meg az Omninvest tulajdonrészét felvásárló kft-t, mert az eddigi tapasztalatokat, tudást felhasználva Romániában is szeretnének beindítani fejlesztéseket.

Az Omninvest megújulásra készül abból a szempontból is, hogy meg fogja változtatni a nevét. A cégre a közelmúltban azért irányult rá a figyelem, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt héten közölte, vizsgálatot indítanak az Omninvestnek adott állami támogatás ügyében. A tárca azért vizsgálódik, mert úgy véli, hogy "jogi aggályokat" vethet fel a vakcina gyártására adott állami támogatás kifizetése. Azt, hogy honnan származnak az esetleges visszaélésekről szóló értesülések, nem közölték: a vizsgálat egyelőre azt ellenőrzi, hogy volt-e egyáltalán probléma az ügylettel.

A keddi sajtótájékoztatón az Omninvest vezetője vitatta a kifogásokat. Zimonyi Ferenc szerint a pályázaton elnyert pénzt 2006-ban arra kapták, hogy fejlesszenek ki a várható influenza-világjárvány ellen egy vakcinát, pontosabban egy sablont, amelynek alapján pár hónap alatt legyártható a vakcina. Hozzátette: az Omninvest eleget tett minden pályázati előírásnak, a szerződésben aláírt valamennyi feltételt teljesítették.