Vágólapra másolva!
Távozik a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, Harsányi László, mivel nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz-kormány az alap idei költségvetéséből 2 milliárd forintot zárolt múlt héten. A magyar kulturális programok fő finanszírozójának számító alap elnökének megbízatása év végén járt volna le.
Vágólapra másolva!

Felmentését kérte a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, Harsányi László. A fidelio.hu kulturális portál értesülését a távozásáról kedden az MTI-nek maga Harsányi is megerősítette.

Harsányi László elmondta, hogy múlt héten írt egy levelet a kulturális alapot felügyelő nemzeti erőforrás miniszternek, Réthelyi Miklósnak. "Nem adtam be a lemondásomat, hanem kértem a minisztertől, hogy közös megegyezéssel bontsuk fel a szerződésemet, a kinevezés visszavonásával együtt" - közölte a kulturális alap távozó vezetője, aki egyelőre nem kapott erre választ.

A kormány múlt héten döntött arról, hogy a magyar kulturális szféra fő finanszírozójának számító - évi 10 milliárd körüli összegből gazdákodó - NKA idei költségvetéséből 2 milliárd forintot zárol. "Azt írtam a miniszternek, hogy a kétmilliárdos zárolást értem, de nem tudom elfogadni. Ez nem jelenti azt, hogy nem hajtom végre addig, amit kell belőle, de úgy látom, kiderültek a lehetőségeink" - mondta távozási szándékának okairól a kulturális alapot 2002 óta vezető Harsányi, akinek NKA-elnöki megbízatása 2010 végén járt volna le.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sajtókapcsolataiért felelős Vitézy Zsófia azt közölte: a tárca egyelőre nem kíván reagálni az NKA elnökének levelére.

A Nemzeti Kulturális Alapot 1993-ban hozta létre az országgyűlés, hogy ezen keresztül támogassa a hazai kulturális programokat. Az alap egy elkülönített pénzalap, amely a különféle forrásból származó kulturálisjárulék-bevétellel önállóan rendelkezik, így nem függ a költségvetéstől. A pénzt egy kuratóriumi rendszer segítségével osztja szét a támogatásért pályázók között.