Egy évet is csúszhat a Kulcsár-per újrakezdése

Vágólapra másolva!
Leghamarabb fél év múlva kezdődhet újra a Kulcsár-ügy elsőfokú büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. Az ügyet tárgyaló bíróság kollégiumvezetője szerint akár egy évet is késhet a per, ha az ügyészség módosítja a vádat. A két évvel ezelőtti elsőfokú ítéletet eljárási hibák miatt májusban semmisítette meg a Fővárosi Ítélőtábla.  
Vágólapra másolva!

Leghamarabb fél év múlva kezdődhet újra a Kulcsár-ügy elsőfokú büntetőpere a Fővárosi Bíróságon (FB), de ha az ügyészség módosítja a vádat, akkor az újabb kiadatási eljárás, illetve szakértői vélemények miatt akár egy évet is késhet a per megkezdése - tudatta Frech Ágnes, az FB kollégiumvezetője kedden kiadott közleményében.

A Kulcsár-ügyben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla május 27-én megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az FB két évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét. A Fővárosi Ítélőtábla akkor új eljárásra utasította az FB-t a 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében, amelyben 1998 és 2003 közötti cselekmények miatt emelt vádat az ügyészség Kulcsár Attila, a K&H korábbi brókere és társai ellen.

Az FB kollégiumvezetője közölte: a pert tárgyaló tanács elnöke úgy döntött, hogy öttagú tanácsban tárgyalja az ügyet. "Az eljáró bírói tanács tervei szerint 2010. november végén, illetve december elején kezdi a megismételt eljárás lefolytatását, amennyiben az ügyészség nem módosítja az alapügyben képviselt vádat" - tartalmazza a közlemény.

A Kulcsár-ügy az után pattant ki, hogy 2003 júniusában ismeretlenek megverték Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) akkori elnökét. A PSZÁF éppen akkor zárta le egy vizsgálatát, amelyben visszaélésekre bukkant a Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásánál. Az ügyben a K&H Equities brókercég is érintett volt, mert több ügyfele pénzét forgatta szabálytalanul.

Szász megverése után rendőrségi nyomozás indult, amely során képbe került Kulcsár Attila, a K&H Equities egykori brókere, majd az ügy több főszereplője. Bár Kulcsárnak sikerült külföldre szöknie, Bécsben elfogták, majd Magyarországra szállították. Az ügyészség sikkasztásért, pénzmosásért, vesztegetésért és más bűncselekmények elkövetéséért 2005-ben emelt vádat 21 gyanúsítottal szemben. A nyomozás legfontosabb anyagát Kulcsár részletes vallomása adta.

Az ügy politikai viharokat is kavart, kiderült ugyanis, hogy Kulcsár és Rejtő E. Tibor, a K&H Bank korábbi vezérigazgatója - aki Kulcsár vallomása szerint nem tudott a törvénytelen ügyletekről - is kapcsolatot tartott több kormánypárti és ellenzéki politikussal.