Lefejezték Kövérék a négyfejű Fidesz-szervezetet

Vágólapra másolva!
Legalább négy hatalmi centrumra oszlott, ráadásul a helyi elnök és a frakcióvezető évek óta viaskodott a vezető szerepért - az [origo]-nak nyilatkozó helyi fideszesek szerint a pártvezetés ezért oszlatta fel a múlt héten a XI. kerületi Fidesz-szervezetet. A fideszesek közti versengés érezhető volt a helyi alpolgármester szerint is, és hiába kötöttek végül látványos békét az ellenfelek, a pártvezetés nem nézte el a széthúzást. Az egyik legnagyobb alapszervezetet külsős ember teheti rendbe.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor a csoportoszlatást kezdeményező előterjesztésében úgy fogalmazott, hogy mivel a kerületi csoport öt részre szakadt, az ebből adódó széthúzás és ellenérdekeltség akadályozza az önkormányzati választásra való sikeres felkészülést" - írta blogján a XI. kerületi Fidesz-szervezet feloszlatásáról Kupper András, a kerületi Fidesz-frakció vezetője. A párt választmánya múlt szerdán oszlatta fel az újbudai szervezetet, az újraszervezéssel Simicskó Istvánt bízták meg, aki a Fidesz XI. kerületi polgármester jelöltje lesz az őszi önkormányzati választásokon.

A Fidesz vezetősége a párton belüli konfliktusokat az önkormányzati választásokra készülve hasonlóan kezeli, mint az áprilisi parlamenti választások előtt, akkor szintén több alapszervezet oszlattak fel. Kövér László, a feloszlatásról szóló döntéseket meghozó választmány elnöke az [origo]-nak korábban gyulladásos gócoknak nevezte azokat a helyi szervezeteket, amelyek nem tudják helyben kezelni a konfliktusokat.

Az önkormányzati választásokra való készülődést mutatja, hogy a Fidesz a múlt hétvégén jelentette be, Tarlós István lesz a párt főpolgármester jelöltje. Az MTI szerint összeállt a kerületi polgármester-jelöltek listája is, közülük kilencen jelenleg is polgármesterként dolgoznak, az V. kerületben például Rogán Antalt, a XII. kerületben Pokorni Zoltánt, a VIII. kerületben Kocsis Mátét indítja újra a Fidesz. A polgármester-jelöltek között nincsenek nagy meglepetések. Összeállították a párt fővárosi listáját is, a 26 nevet tartalmazó listát Tarlós vezeti, őt Pokorni, Rogán, Pesti Imre, illetve György István követi.

Mind önálló hatáskörük volt

Túl sok hatalmi centrum alakult ki, miközben ez az egyik legnagyobb Fidesz alapszervezet - mondták az újbudai konfliktusról helyi fideszes képviselők, akik csak nevük elhallgatásával voltak hajlandóak a párt belső ügyeiről beszélni. Miközben a budapesti kerületek többsége egy, illetve két egyéni választókerületből áll, addig a XI. kerületben három választókörzetet is van. Áprilisban a körzetekben Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára, Simicskó István honvédelmi államtitkár, illetve Kupper András szerzett mandátumot. A helyzetet bonyolítja, hogy a helyi alapszervezet egy negyedik ember, Schneller Domonkos vezette. "Nekik mind önálló hatáskörük volt, külön döntési jogkörökkel" - mondta az [origo]-nak az egyik helyi fideszes politikus.

A konfliktus a helyi frakciót vezető Kupper, illetve a helyi szervezetet irányító Schneller között éleződött ki, nem tudtak dűlőre jutni, melyikük legyen a kerület meghatározó fideszes politikusa - mondta a helyi Fidesz-frakció több tagja, akik szerint a két politikus több, a kerületet érintő kérdésben nem tudott megállapodni. Az elmúlt években mindkét politikus aktív volt, májusban például Kupper állt elő azzal a felvétellel, amelyen az látható, hogy Wieszt János, a kerület MSZP-s képviselője pénzt vesz át egy helyi vállalkozótól. A Kopaszi-gát melletti ingatlanok eladása miatt pedig még 2007-ben Schneller tett feljelentést, az ügyben a rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást.

A polgármesterről sem tudtak dűlőre jutni

Lakos Imre, Újbuda SZDSZ-es alpolgármestere az [origo]-nak azt mondta: a két politikus közti konfliktus kifelé is érezhető volt. Az SZDSZ-es politikus szerint ez abban nyilvánult meg, hogy a helyi Fideszben nem volt egy olyan erős ember, akivel ha leülnek tárgyalni, és meg is állapodnak valamiben, akkor ezt keresztül is veri a helyi Fidesz szervezeten. Erre a pozícióra Kupper és Schneller is hajtott - mondta Lakos. A Fidesz-frakció tagjai szerint a konfliktus abban csúcsosodott ki, hogy ki legyen a kerület polgármester jelöltje. A Fidesznek a jelenlegi támogatottsága alapján jó esélye van arra, hogy leváltsa a kerület MSZP-s polgármesterét, Molnár Gyulát.

Annak ellenére, hogy a polgármesteri jelöltség miatt kialakult konfliktus rendeződött - Kupper visszalépett Simicskó javára, Schneller pedig együttműködési nyilatkozatot írt alá - a párt vezetése mégis a feloszlatás mellett döntött. Ráadásul a két politikus nem került fel a Fidesz-KDNP fővárosi önkormányzati választási listájára sem.

Az ügyben megkerestük Kuppert és Schneller is, együk sem akart részletesebben a konfliktus okairól beszélni. A több mint ötszáz fős Fidesz-szervezet újraalakítása így a KDNP-s Simicskóra marad, aki nem kötődik szorosabban Újbudához, helyi önkormányzati képviselő nem volt, a korábbi parlamneti választásokon pedig nem indult a körzetben. A tavaszi parlamenti választásokon se őt indította először a Fidesz. Simicskó febrruárban az egészségügyi okokra hivatkozva visszalépő Orbán Anita helyett ugrott be, ősszel pedig akár polgármesteri széket is megszerezheti.