Online jelentkezhetnek a 2006-os tűzijáték sérültjei

Vágólapra másolva!
A Népszabadság kormányzati forrásokból úgy tudja, szerdától jelentkezhetnek kárpótlásért azok, akik megsérültek a 2006. augusztusi tűzijátéknál. A bejelentést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján lehet megtenni.
Vágólapra másolva!

Várhatóan szerdától jelenthetik be kárpótlási igényüket az államnak azok, akik sérülést, maradandó testi károsodást szenvedtek a 2006. augusztus 20-i tűzijátékon - - írja a Népszabadság meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. Az igényeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapján keresztül lehet jelezni.

A lap úgy tudja, hogy a kormány egyelőre a már perben álló károsultakkal - körülbelül 40-50 emberrel - igyekszik peren kívüli megállapodni.

A tűzijáték sérültjeinek kárpótlásáról még májusban fogadott el törvényt az országgyűlés. A lap úgy tudja, hogy múlt héten megtörtént egy kárigényfelmérés, amelynek a vezetője Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára. Ezek után egy jogi szakértőkből álló csoport dönti el, károsultaknak valóban jogosult-e a kárpótlásra. Az összegről is döntenek, majd a miniszter jóváhagyásával fizethetik ezt ki a megsérült embereknek.

Hirtelen csapott le a vihar 2006. augusztus 20-án este a fővárosra, és a rakpartokról körülbelül másfél millió ember menekült a sötétben és a szakadó esőben. Közülük körülbelül ötszázan megsebesültek, öten pedig életüket vesztették. Ketten vízbe fulladtak azok közül, akik a Dunán voltak akkor, amikor kitört a vihar, a rakparton két embert akkor ért halálos sérülés, amikor a nagy szélben kidőlt fa rájuk borította az emelvényt. Az ötödik áldozat, egy idős nő szívrohamot kapott menekülés közben.