Békés községet rázott fel a polgármester házának felgyújtása

Vágólapra másolva!
Meglepte a helyieket a szigetcsépi polgármester házának a felgyújtása. A Pest megyei községet 20 éve vezető, független polgármesterről a helyiek többsége csupa jót mond, szerintük legfeljebb a választások idején durvul el a hangulat a településen, de látványos nyoma ennek sincs. A kocsmában ücsörgők az indítékot találgatják, a polgármester pedig kijelentette, a támadás győzte meg arról, hogy ősszel újra elinduljon a polgármesteri székért.
Vágólapra másolva!

"Nyugodt vagyok. Reménykedem benne, hogy elkapják a tettest, de csak azért, mert tudni szeretném, miért" - mondta az [origo]-nak Kóta István, Szigetcsép polgármestere. A polgármester házára kedden hajnalban dobtak valamilyen gyúlékony anyagot, ami miatt a teljes tetőszerkezet leégett. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerint az elkövetők több, gyúlékony anyagot tartalmazó palackot dobtak az épületre. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest megyei rendőrség szóvivője azt mondta, egyértelmű a szándékosság.

"Ketten voltunk a házban, én és a feleségem - mesélte a polgármester -, a kutya ébresztett fel, de rögtön megszólalt a riasztó is" - mesélt az esetről Kóta. Szerinte félelmetes volt, ahogy térdmagasságig álltak az izzó törmelékben. A ház tetőszerkezete teljesen leégett, de a kiérkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet, így a lakás nem égett ki.

Mire az [origo] munkatársai szerdán a helyszínre érkeztek, már eltakarították a törmelék nagy részét, de a hamu és a korom még mindig szállingózott a ház körül. "Biztos, hogy szándékos volt" - mondta a polgármester miközben megmutatta az utcán azt a helyet, ahol a kiégett járda arról árulkodik, hogy ott próbálták az elkövetők a kanócot belehelyezni a palackba.

Mindenkivel összetegeződik

A közeli kocsmában csak a sokadik kérdés után kezdtek el beszélni az emberek a polgármester házának felgyújtásáról. Elsőre mindenki azt mondta, nem értik az esetet, mert tudtukkal Kóta Istvánnak nincsenek haragosai. Rendes ember, aki törődik a faluval és a lakosokkal, olyan, aki mindenkivel összetegeződik - állították a szerdán délelőtt a Szabadság utcai kocsmában ücsörgők.

Szigetcsép nyugodt hely, hasonló támadás sohasem történt a településen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerint. Több helyi is állítja, néhány besurranáson kívül nincsenek problémák, de ezek szerintük amúgy is mindenfelé előfordulnak. Ezért is lepte meg őket a gyújtogatás.

Biztosat senki sem tudott mondani a támadásról, sokan csak az újságokból értesültek az esetről. Többen próbáltak találgatni, hogy mi történhetett, ők azt állították, hogy a választások miatt támadhatták meg Kótát. Legutóbb, 2006-ban a helyiek szerint különösen agresszív volt a szigetcsépi kampány. Ezt rajtuk kívül semmilyen más forrás nem támasztja alá. "Egyeseknek böki a szemét, hogy már 20 éve ő vezeti a községet" - mondta egy idősebb férfi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kóta István háza tetőszerkezetének romjaival - Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A receptet is elintézi

A falu másik végében megkérdezett emberek is csak találgattak, ők is hasonló dolgokat mondtak. Páran azonban megjegyezték baszélgetés közben, hogy a segélyek miatt is történhetett a gyújtogatás. Szerintük vannak elégedetlenkedők, akik egyszerűen kevesebbet kapnak, mint amennyire számot tartanának. "Pedig a polgármester a receptet is elintézi, ha szükség van rá" - mondta egy idősebb nő.

A polgármester kétkedik benne, hogy politikai indíték állt volna a támadás mögött, de megjegyezte: "ha ez egy választási harc, akkor nagyon elrontották, mert nem fognak visszarettenteni" - mondta Kóta. A polgármester azt mondta, eddig bizonytalan volt, de most eldöntötte, hogy elindul újra "az hétszentség, még ha holnapután megint rám gyújtják a házat, már csak azért is". Kóta a rendszerváltás óta vezeti a falut, előtte pedig tanácselnök volt. 20 éve mindig függetlenként indul a választásokon. 1998-ban ő volt az egyetlen jelölt, 2006-ban azonban már öten szerepeltek a szavazólapon. Kóta ekkor majdnem dupla annyi voksot kapott, mint legsikeresebb vetélytársa, a választók 38 százaléka szavazott rá.

Hasonlóan látja a helyzetet Bornhardt László is, aki az utóbbi két ciklusban másodikként végzett Kóta mögött a választásokon. Szerinte a szavazás odébb van még, ráadásul még senki sem tudja, hogy ki fog indulni és ki nem. "Akkor talán köze lehetne hozzá, ha elindult volna a kampány, így viszont nem hinném" - mondta a helyi vállalkozó, aki állítása szerint jó kapcsolatban van Kótával.

Szerettük volna megkérdezni Burján Andrást, a Fidesz-KDNP helyi politikusát is az esetről, ám édesapja szerint éppen külföldön nyaral. Burján volt az egyetlen, pártok által delegált polgármesterjelölt a 2006-os választásokon, mindenki más függetlenként indult. Édesapja nem akart nyilatkozni. Mint mondta, nincs értelme fikciókról beszélni.