Szonda: Elveszett a Jobbik és az LMP lendülete

Vágólapra másolva!
Megtorpant a Jobbik és az LMP támogatottságának növekedése - derül ki a Szonda Ipsos Népszabadságban ismertett felméréséből. A Fidesz stabilan vezet, az MSZP tartja magát.
Vágólapra másolva!

Enyhén emelkedett a Fidesz támogatottsága júniusban, a biztos szavazó, pártot választani tudó emberek körében 63 százalék a támogatottsága az áprilisi 62 és a májusi 61 százalék után - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amit a Népszabadság közöl. Két százalékot javított az MSZP a biztos pártválasztók között: májusról júniusra 16-ról 18 százalékra nőtt a támogatottsága.

A legjelentősebb elmozdulást a Jobbik támogatottságában mérte a Szonda Ipsos. Míg a Jobbikot áprilisban 13, májusban pedig, a biztos pártválasztók 16 százaléka támogatta, addig júniusra a párt támogatottsága 12 százalékra csökkent. Minimálisan, de csökkent az LMP támogatottsága is: az áprilisi 3 és a májusi 6 százalék után, júniusban a válaszadók 5 százaléka mondta azt, hogy a pártra szavazna.

A teljes választókorú lakosság körében, a parlamenti pártok támogatottsága a következő: a Fideszt és a KDNP-t a választók 41, az MSZP-t 12, a Jobbikot 7, az LMP-t 4 százalékuk támogatja. A bizonytalan, pártot választani nem tudó választók aránya 35 százalék.

A felmérést ismertető Népszabadság szerint a választáson a többségében Fideszre szavazó, alacsony jövedelműek jelentős része már nem támogatja egyértelműen a pártot, sokan lettek közülük bizonytalanok. Erősödött viszont a párt támogatottsága a közepes jövedelműek között.