Nagy tételben folyik az orvhalászat a Balatonon

Vágólapra másolva!
Egyre több orvhalásszal találkoznak a balatoni halőrök, akik nagy tételben, szervezetten szerzik zsákmányukat a tóból. A lebukott rapsicok gyakran agresszívan viselkednek a halőrökkel. A tiltott süllőfogásra használt úgynevezett pottyantóból fél év alatt több mint 300-at szedtek össze a Balatonon.
Vágólapra másolva!

Az év első felében 62 ember ellen tett feljelentést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. orvhalászat miatt, 33 esetben tettenérés alapján - közölte pénteken az MTI-vel Varga László, a társaság vezérigazgatója. A cég akcióiba más hatóságok és a társadalmi halőrök is bekapcsolódnak, és egyre több segítséget, információt kapnak a Balaton környéki horgászegyesületektől, szövetségektől.

Az elmúlt két hétben 20 olyan embert értek tetten, aki a Balaton befolyóin felúszó busákat és egyéb halfajokat halászta illegális eszközökkel, leginkább úgynevezett gereblyézéssel. A tiltott süllőfogásra használt úgynevezett pottyantóból pedig eddig 314-et szedtek össze a halőrök. A zsákmányolt halak nagyobb értékhatára miatt eddig hét ember ellen indult rendőrségi eljárás, öt embert pedig állatkínzás és környezetkárosítás miatt vonnak felelősségre.

A vezérigazgató szerint sok esetben szervezetten dolgoznak az orvhalászok, és nem veszélytelen a halőri munka. Az egyik éjszaki ellenőrzés során 5 halőr ért tetten 35, illegálisan halászó embert, akik vasvillákat pákászó eszközzé alakítva nyársalták fel a tó egyik befolyóján felúszó és összetorlódó halakat. Az orvhalászok körbevették a halőröket, de végül az incidens nem fajult tettlegességig.

Balatonmárián egy tetten ért rapsic motorral próbált meg elmenekülni, és miután elfogták, rátámadt a két halőrre. Nagybajomnál a közelmúltban egy közúti igazoltatásnál bukott le egy haltolvaj, akinek az utánfutójából 650 kilogrammnyi busát foglalt le a rendőrség. Mint kiderült, a halak a Balaton egyik befolyójából származtak, azok összegyűjtéséhez vélhetően 20-30 ember összehangolt tevékenységére volt szükség.