Dulakodással és könnygázzal kezdődött a gárdaavatás az Erzsébet téren

Vágólapra másolva!
Vasárnap délután, a fővárosi Erzsébet téren tartja a Jobbik az egy hónapja alapított Magyar Nemzeti Gárda mozgalom avatóünnepségét, a rendezvény előtt közvetlenül dulakodás volt a rendőrök és a résztvevők közt. A rendezvénnyel a Jobbik az új belügyminisztert, Pintér Sándort is tesztelheti. Tavaly ezen a napon oszlatta fel a rendőrség a bíróság által megszüntetett Magyar Gárda melletti szimpátiatűntetést, amelyen a párt elnökét is előállították.
Vágólapra másolva!

Körülbelül ezer ember részvételével kezdődött vasárnap délután öt órakor a június 4-én alapított új gárdamozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda avatóünnepsége. A rendezvény egyben megemlékezés is az egy évvel korábbi, a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda melletti szimpátiatüntetésről, melynek rendőrségi oszlatás és 216 ember - köztük Vona Gábor Jobbik-elnök - előállítása lett a vége.

A Magyar Gárda feloszlatása óta több átalakuláson ment át, és a szervezők mindig azt hangsúlyozták, hogy nem a feloszlatott szervezetet alakítják újra, hanem teljesen másik mozgalmat hoznak létre. A korábbi gárdisták egy részéből polgárőr lett, a Jobbik június 4-i fővárosi Trianon-megemlékezésén pedig megalapították az új mozgalmat, a Magyar Nemzeti Gárdát.

Az [origo] munkatársa már vasárnap kora délután rendkívül erős rendőri jelenlétről számolt be. Tudósítónk a budapesti belső kerületekben, az Erzsebet térhez vezető útvonalakon több tucatnyi járőrautót és rendőrségi mikrobuszt látott, a rendőrök több helyen is terepszínű katonai gyakorlóruhába öltözött emberek csoportjait igazoltatták, csomagjaikat átvizsgálták.

Nem sokkal a rendezvény kezdete előtt az Erzsébet téren dulakodás volt egy csoport rohamrendőr és a résztvevők közt. A rendőrök átvonultak át a tömegen, lökdösődés kezdődött és néhány embert lefújtak könnygázzal. A színpadon ezután az hangzott el: úgy tűnik, semmi sem változott, a "Pintér-rendőrség most bizonyította be". A rendőrök ezután visszavonultak a József Attila utca vonalába, majd tudósítónk szerint hosszan beszéltek Vona Gáborral és Gaudi-Nagy Tamással a Jobbik képviselőjével.

Nem vész el

Az új mozgalom vezetőjének a Magyar Gárda korábbi főkapitányát, Kiss Róbertet választották. Az új mozgalomnak a Trianon-megemlékezésen elhangzottak szerint nincs nyilvántartott tagsága, a szervezők szerint bárki csatlakozhat, aki egyetért a céljaikkal. Az avatóünnepséggel a Jobbik a Pintér Sándor vezette belügyminisztériumot, illetve a múlt héten kinevezett új főrendőrt is próbára teheti (az új főrendőr, Hatala József kinevezéséről és terveiről itt olvashat).

Pintér Sándor péntek délután nyújtotta be azt a törvénycsomagot, amelyben tételesen szerepelnek a kormány által már korábban bejelentett büntetőjogi szigorítások. Ha a parlament megszavazza a javaslatot, akkor a "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt" - azaz a bíróság által betiltott gárdamozgalomban való tevékenységet - is szigorúbban büntethetik a bíróságok. A törvényjavaslat értelmében ezért a cselekményért is 150 ezer forintos pénzbírság és elzárás jár.

Egyeztettek a rendőrséggel

A vasárnapi ünnepség szervezői szerint az Erzsébet téri rendezvénnyel kapcsolatos egyeztető tárgyalások a rendőrséggel rendben lezajlottak. A rendezvényt Hunyadi Gábor a Jobbik Jogsegélyszolgálatának vezetője jelentette be a rendőrségen, aki közleményében a résztvevőket arra kérte, hogy tartsák be a gyülekezésre vonatkozó jogszabályokat, ne vigyenek a rendezvényre semmilyen fegyvert - kést, botot, gázsprayt se -, ne akadályozzák a környékbeli vendéglátóhelyek működését, és mindig kövessék a rendezők utasításait. A közlemény szerint a rendbontókat, provokátorokat a rendőrségnek fogják átadni.

A vasárnapi rendezvény szervezői közleményükben - vélhetően a feloszlatott Magyar Gárdával kapcsolatos ügyek miatt - felhívják a szimpatizánsok figyelmét, hogy "nyilvános rendezvényen nem hordható feloszlatott társadalmi szervezet formaruhája, vagy ahhoz hasonló öltözet," ezért ne is jelenjenek meg ott ilyen ruhában, mert a rendőrség akkor eljárásokat indít ellenük.