A buktatásról és a médiahatóságról is szavaz a parlament

Vágólapra másolva!
Az alsótagozatos buktatás engedélyezéséről és a médiafelügyelet átalakításáról is szavaznak hétfőn a parlamentben. Várhatóan döntés születik arról is, hogy viszavonják a Polgári törvénykönyv hatályba léptetését.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés háromnapos ülésszakot tart ezen a héten. A képviselők egyebek mellett elkezdik a kormány által benyújtott gazdasági törvénycsomag tárgyalását, de várhatóan döntenek az új Polgári törvénykönyv hatályba lépésének visszavonásáról, az érettségi és a felsőoktatási felvételi eljárás szabályainak módosításáról, illetve a közoktatási törvény módosításáról is.

Az országgyűlés várhatóan módosítja a médiatörvényt, az idei költségvetést és az államháztartásról szóló törvényt, valamint megalkotja az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló jogszabályt is. Ezen a héten alakulhat meg az alkotmányt előkészítő, valamint az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottság is.

A közoktatási törvény módosításának értelmében ismét lehet majd buktatni az alsó tagozaton. Ezzel megváltozik, a még az MSZP-SZDSZ-kormány idején bevezetett buktatási tilalom, amely előírta, hogy csak a szülők egyetértésével lehet évismétlésre kötelezni a diákokat.

A média átalakításáról szóló fideszes törvénycsomagnak arról a részéről lesz szavazás hétfőn a parlamentben, amely a média felügyeletének átalakításáról szól. (Részletek a törvényről ebben a cikkben.)

A Polgári törvénykönnyv hatályba léptetését azért vonják vissza, mert az új kormány szerint az előző parlament által elfogadott jogszabálycsomag átgondolatlan és kaotikus viszonyokat teremtene a jogrendszerben.

A parlament várhatóan ezen a héten kezd el tárgyalni a sporttal összefüggő törvényekről is. Ezek szerint néhány éven belül hetente legalább öt tornaórát tennének kötelezővé a hazai iskolákban. A sporttal összefüggő javaslatok nyomán, egyebek mellett megszűnne a Nemzeti Sporttanács, és a sportolókra, edzőkre is kiterjesztenék az ekhós adózást.