Vágólapra másolva!
A bírósági titkárok járhatnának el a bírók helyett egyes ügyekben, ha keresztülmegy a Fidesz-kormány által javasolt alkotmánymódosítás. Lehetővé tennék azt is, hogy a parlament külön adót szabhasson ki a közpénzből, "jó erkölcsbe ütköző módon" származó jövedelmekre.
Vágólapra másolva!

Újabb két ponton módosítaná az alkotmányt a kormány: lehetővé tennék, hogy egyes ügyekben a bírók helyett a bírósági titkárok járjanak el, valamint azt is, hogy a közpénzből kifizetett "a társadalom igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön adót állapítsanak meg. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az indítvány hétfői parlamenti expozéjában azt mondta: mindkét módosításra fontos célkitűzések miatt van szükség, ezek adnak lehetőséget az országgyűlésnek a további jogalkotásra.

A kormány célja a bírósági eljárások felgyorsítása, ennek akadálya azonban, hogy az igazságügyi alkalmazottak jelenleg nem vállalhatnak át ítélkezői feladatokat a bíróktól - mondta. Mivel az egyik legsürgetőbb feladat a közbiztonság javítása, "nem engedhető, hogy tyúkperek akadályozzák a tömegeket megbotránkoztató büntetendő cselekmények esetén a gyors igazságszolgáltatást" - jelentette ki Répássy. A kormány ezért javasolja: az országgyűlés bármikor úgy dönthessen, hogy az alacsonyabb súlyú esetekben a hivatásos bírák helyett a bírósági titkárok járjanak el.

Répássy hozzátette, hogy a bírósági titkárok jogi szakvizsgával rendelkeznek, kinevezésük előtt pályaalkalmassági vizsgálaton vesznek részt, s a bírói feladatkörben eljárva a bírókéhoz hasonló függetlenséget élveznek.

A kormány másik alkotmánymódosító javaslata azt tenné lehetővé, hogy "a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg a törvényhozás. Az igazságügyi államtitkár szerint a jelenlegi szabályozásban azonos módon adózik a jogszerű és a jogszerűtlen jövedelem, noha nyilvánvaló, hogy a jogszabályok keretei között sem nézhető el a pazarló gazdálkodás.

Az indítvány az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről "jó erkölcsbe ütköző módon" juttatott jövedelmekre vonatkozna. Az alkotmánymódosítás értelmében az országgyűlés e jövedelmekre külön mértékű fizetési kötelezettséget állapíthatna meg.