Szamurájkardot és bokszert is találtak a rendőrök a gárdaavatáson

Vágólapra másolva!
Összesen 19 embert bírságoltak meg, és nyolc eljárást indítottak a BRFK-n a Magyar Nemzeti Gárda vasárnapi avatóünnepsége után. A vasárnapi rendezvényről 23 embert állítottak elő. Egy embert hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, mert földre rántott egy rendőrt.
Vágólapra másolva!

A magát Magyar Nemzeti Gárdának nevező szervezet vasárnapi, Erzsébet téri tüntetésén összesen 23 embert állítottak elő - közölte a BRFK az [origo]-val hétfőn. A csoport az egy évvel ezelőtt feloszlatott Magyar Gárdára emlékezve tartott rendezvényt a téren, ahol mintegy ezren gyűltek össze. A Magyar Gárda feloszlatása ellen tartott tiltakozást egy éve a rendőrség oszlatta fel, és 216 embert előállítottak, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét.

Vasárnap a résztvevők a Magyar Nemzeti Gárda tagjaiként fogadalmat tettek, az eskü szövegét Vona Gábor olvasta fel. A tüntetést erős rendőri készültség kísérte, a résztvevők közül többeket kiemeltek a tömegből, és dulakodás is volt. A rendőrök többször könnygázt használtak. (A tüntetésről szóló tudósításunkat itt olvashatja el.)

A rendezvényen összesen 23 embert állítottak elő szabálysértés miatt, akik közül 19 ellen indult eljárás "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel" miatt. Senki nem került fogdába, a kihallgatásuk után hazamehettek a BRFK szerint. Mind a 19 emberre pénzbírságot szabtak ki, 20-50 ezer forint közötti összegben.

A BRFK szerint vasárnap két ember ellen indult eljárás lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértések miatt, hat ellen pedig "közbiztonságra különösen veszélyes eszköz" birtoklásáért. A rendrőrök kést, bajonettet, bokszert és szamurájkardot is lefoglaltak.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség egy eljárást indított hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. Skoda Gabriella, az ügyészség szóvivője szerint vasárnap fél öt körül az egyik rendőri egység megpróbált kiemelni egy rendbontót a tömegből. Az egység vezetőjét egy férfi úgy próbálta ebben megakadályozni, hogy két kézzel a jobb karjába kapaszkodott, és annyira megrántotta, hogy a rendőr elesett. Az ügyben a szóvivő szerint még nem volt gyanúsítotti kihallgatás, ezért egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás. Készült viszont videofelvétel az esetről, jelenleg azt elemzik az ügyészségen - tette hozzá.

A Jobbik nem tart Pintértől

Pintér Sándor belügyminiszter pénteken törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt" a jövőben az eddigieknél jóval szigorúbban büntetnék. Ezárt a cselekményért - ha a módosítást elfogadják - 150 ezer forintos pénzbírság és elzárás jár majd, vagyis a vasárnap kiszabott bírságoknak a többszöröse (Pintér javaslatáról itt olvashat bővebben.)

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szerint a Magyar Nemzeti Gárda nem hasonlít a régi Magyar Gárdára, hiszen az egyenruhájuk is teljesen más, ezért a Magyar Nemzeti Gárda nem feloszlatott szervezet. A jogszabályok nem fogalmaznak egyértelműen - mondta Dúró, aki szerint a Magyar Gárda betiltása nem azt jelenti, hogy ezentúl semmilyen olyan szervezetet nem szabad létrehozni, amelynek a nevében szerepel a gárda szó. A szóvivő szerint a rendőrség eljárása jogsértő, vasárnap számukra úgy tűnt, hogy ez a kormányváltás ellenére folytatódni fog. Dúró azt mondta, a Jobbik támogatja a Magyar Nemzeti Gárdát.

A vasárnap történtekről a hétfői parlamenti ülésen is többen beszéltek. Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője például kijelentette, hogy a jelenlegi kormány az előző tevékenységét folytatja. Vona szerint a rendőrök provokálták az Erzsébet téren megjelent embereket, és azt állította, hogy kifejezetten a zöld pólót viselő emberekre utaztak. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára viszont erre azt mondta, a zöld pólókkal kapcsolatban felmerült, hogy csempészett pólók voltak (itt megtalálja parlamenti tudósításunkat).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AsP9MQWg8gxLC4si

Videoösszefoglaló a vasárnapi tüntetésről