Nem áll Kövér útjába a Schmitt Pálra tett megjegyzése

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődő elnökségi ülésén dönt a Fidesz vezetése arról, hogy az államfővé választott Schmitt Pál helyett kit javasol házelnöknek. A legnagyobb esélyes annak ellenére Kövér László, hogy a Fidesz egyik legbefolyásosabb emberének tartott politikus nem értett egyet Orbán Viktor kormányfővel Schmitt államfővé választásában.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön és pénteken tartja ülését a Fidesz elnöksége, itt dől el, hogy kit javasol a párt az országgyűlés elnökének - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Az országgyűlés várhatóan július 19-én választ új elnököt. A jelenlegi házelnököt, Schmitt Pált ugyanis a parlament a múlt héten köztársasági elnöknek választotta. Lázár hozzátette: nem tudja megmondani, kik az esélyesek, az erről szóló vitát még nem folytatták le.

A Fidesz egyik befolyásos politikusa hétfőn az [origo]-nak azt mondta: bár az elnökség még nem tárgyalt a kérdésről, valószínű, hogy Kövér László választmányi elnököt, a Fidesz egyik legmeghatározóbb politikusát jelölik házelnöknek. A fideszes politikus úgy fogalmazott, nem zárja ki, hogy más jelölt neve is felmerülhet, de Kövér megválasztása tűnik a legvalószínűbbnek.

Június végén több másik fideszes politikus is azt mondta az [origo]-nak, amennyiben Schmitt lesz a köztárasági elnök, akkor Kövér László válthatja őt a házelnöki székben. Szerintük egyértelműen erre utal, hogy Kövér a kormányváltás után semmilyen kormányzati, illetve bizottsági elnöki posztot nem kapott, miközben miniszteri tapasztata is van - az első Orbán-kormány idején titkosszolgálati miniszter volt -, ráadásul 1990 óta országgyűlési képviselő.

A Népszabadság a múlt héten azonban arról írt, hogy Schmitt Pál köztársasági elnöki jelölése miatt Kövér szembekerült Orbán Viktor kormányfővel. A lap szerint Kövér Áder János EP-képviselőt javasolta államfőnek, ezt viszont Orbán nem támogatta, a vita miatt pedig bizonytalanná vált Kövér házelnöksége. Ha nem Kövér lesz a házelnök, akkor Lezsák Sándor fideszes képviselő lehet esélyes a posztra - írta a Népszabadság, ezt azonban a napilapnak nem erősítették meg.

Nem valószínű, hogy Kövér házelnöki jelöltségénél azt vennék figyelembe, hogyan érvelt korábban az államfőjelölésnél - mondta erre reagálva az [origo]-nak a Fidesz egyik befolyásos politikusa. Hozzátette: a köztársasági elnök jelölése során az elnökség több jelöltet megvizsgált, mindenki elmondta a saját véleményét, az ott elhangzottak azonban nem befolyásolják a részt vevő politikusok jövőjét. A politikus szerint Kövér az esélyes jelölt a házelnökségre.