Keményen megfeddte Orbán a bénázó fideszeseket

Vágólapra másolva!
Nyugodt volt, de keményen megfeddte Orbán Viktor miniszterelnök azokat a fideszes képviselőket, akik múlt héten távolmaradtak az Állami Számvevőszék vezetőiről szóló szavazástól. A hat távomaradó között van két államtitkár, egy fideszes pártvezető és három képviselő. Egyikük azt mondta az [origo]-nak, épp fájdalomcsillapítóért szaladt és így lemaradt a szavazásról. A képviselőket 150 ezer forintra büntette a Fidesz-frakció.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés múlt hétfőn választotta meg Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, Warvasovszky Tihamér korábbi szocialista képviselőt pedig az ÁSZ alelnökének. A két számvevőszéki vezető megválasztásához kétharmados többségre, vagyis 258 szavazatra volt szükség. Domokos ezt könnyen hozta, 266 szavazatot kapott, Warvasovszkynál azonban rezgett a léc, a székesfehérvári polgármester pont a megválasztáshoz szükséges 258 szavazatot kapta.

A Fidesznek és a KDNP-nek összesen 263 képviselője volt a választás idején, Warvasovszkyra viszont ennél kevesebb igen szavazatot adtak le, ez azt jelenti, hogy több kormánypárti képviselő nem vett részt a szavazáson. Mivel titkos szavazás volt, így nem lehet tudni, hogy Domokosra és Warvasovszkyra mely képviselők szavaztak igennel, illetve nemmel.

Az [origo] az országgyűlés hivatalától kikérte a szavazás előtt készült aláírási íveket, amelyeket azok a képviselők írtak alá, akik felvették a szavazólapjukat. Bár az elnökjelölt és az alelnökjelölt nevét két külön szavazólap - egy sárga és egy zöld színű - tartalmazta, azok felvételéhez csak egy ívet kellett aláírni. Az aláírási ívekből az derül ki, hogy hat fideszes képviselő nem vette fel a szavazólapját. Nem vett részt a szavazáson Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár, Pesti Imre, a Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatója, valamint Szalay Ferenc és Tóth Gábor fideszes képviselők.

Megfájdult a képviselő feje

Hétfőn a parlamentben több olyan képviselőt is megkerestünk, akik nem vettek részt a múlt heti szavazáson, közülük többen is visszakérdeztek, hogyan jutottunk ennek az információnak a birtokába. Pesti Imre az [origo]-nak azt mondta: támogatta a jelölteket, azért nem vett részt a szavazáson, mert egy képviselőtársával túlzottan belemerült a munkába. Tóth Gábor pedig azt mondta, hogy a szavazás előtt éppen az interparlamentális uniós csoportok megalakulásával volt elfoglalva, utána pedig meg is fájdult a feje, így kénytelen volt fájdalomcsillapítóért elszaladni. Mire visszaért, addigra pont lemaradt a szavazásról - mondta Tóth.

Az általunk megkérdezett képviselők megerősítették az Index azon információját, hogy Orbán Viktor kormányfő a szavazás után magához rendelte a távolmaradó képviselőket. A beszélgetésről Pesti azt mondta, hogy alapos feddést kaptak Orbántól. Lehajtott fejjel hozzátette: "sajnos jogos volt". Tóth szintén azt mondta: Orbán keményen megfeddte őket, a kormányfő nem emelte fel a hangját, de határozott volt. A politikus szerint senki nem szólt vissza, a beszélgetés végén mindössze elnézést kértek. "Sajnos jogos volt, még ha nem is esett jól" - mondta Tóth.

"Elbénázták"

"Nem a jelölteket kifogásolták, egyszerűen elbénázták" - mondta a távolmaradó képviselőkről egy kormányzati pozíciót is betöltő, vezető fideszes politikus. A politikus szerint fegyelmezetlenségnek, etikai problémának nevezte az esetet. Szerinte a hat politikus fejenként 150 ezer forintos pénzbírságot fog kapni. Pesti erről az [origo]-nak azt mondta: az Orbánnal folytatott beszélgetésen nem került szóba a pénzbírság. Kedd reggel megkerestük a Fidesz parlamenti frakcióját, ahol megerősítették, hogy 150 ezer forintos büntetést kap fejenként a hat képviselő.

Úgy tűnik Orbán feddése hatásos volt, múlt kedden választott köztársasági elnököt az országgyűlés, a Fidesz jelöltjét, Schmitt Pált már az első fordulóban könnyedén megválasztották. Schmitt 263 szavazatot kapott, vagyis a Fidesz és a KDNP frakció összes tagja rá szavazott (az MSZP Balogh Andrást támogatta, a Jobbik tartózkodott, az LMP nem szavazott), még Schmitt is saját magára szavazott.

Május elején, miután Lázár Jánost megválasztották a Fidesz frakcióvezetőjének, az MTI-nek azt mondta: a frakció tagjait nem kell kötelezni arra, hogy részt vegyenek a szavazásokon. Hozzátette: ha erre mégis szükség lenne, akkor vissza lehet térni a 1998-2002 közötti gyakorlathoz, amikor a parlamenti távolmaradást szankcionálta a frakció. "Egy kormánypárti frakciónál, akármekkora is, ez érthető, mert az a dolguk a képviselőknek, hogy dolgozzanak az ország házában, nem nagyon ismerek kimentési lehetőséget" - mondta Lázár.