Az ügyészség sem rakja ki Orbán nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
A Legfőbb Ügyésség nem függeszti ki az országgyűlés által elfogadott, a "nemzeti együttműködés rendszeréről" szóló nyilatkozatot. Arra hivatkoznak az ügyészek nem folytathatnak politikai tevékenységet. A független intézmények közöl eddig csak az Állami Számvevőszék teljesítette a kormány kérrését, a többi elhárította azt.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség nem függeszti ki épületeiben a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot - közölte szerdán az [origo]-val a Legfőbb Ügyészség. "Az ügyészség nem lát lehetőséget arra, hogy az ügyészi szervezet épületeiben kihelyezze az Országgyűlés politikai nyilatkozatát. Az Alkotmány szerint ugyanis az ügyészek nem folytathatnak politikai tevékenységet" - indokolták a döntést.

A parlament Fidesz-KDNP-s többsége június 14-én fogadta el a nyilatkozatot, amely azt foglalja össze, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök értelmezte a választások eredményét. Orbán azzal érvelt, hogy nem egyszerű választás zajlott le, hanem forradalom történt, és egy új rendszer alapjait helyezik le. "Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek" - fogalmaz a nyilatkozat.

A kormány pénteken megjelent határozatában rendelte el, hogy az államigazgatási szervek épületeiben ki kell helyezni a nyilatkozatot "színes formátumban, méltó minőségben", "legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe" foglalva kell kinyomtatni, illetve kihelyezni. A határozat egyúttal felkérte a kormánytól független állami intézmények vezetőit (a köztársasági elnököt, az országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit), hogy ők is tegyék ki a nyilatkozatot.

Az álláspontjukat eddig nyilvánosságra hozó független intézmények többsége a nyilatkozat politikai jellege miatt elzárkózott a közzétételétől. Kivételt az Állami Számvevőszék jelent, amelynek elnöke hétfőtől Domokos László korábban fideszes képviselő. A Köztársasági Elnöki Hivatal és az Alkotmánybíróság már hétfőn közölte, hogy ők nem tesznek eleget a kérésnek, és kedden a bírósági vezetők is jelezték, hogy nem fogják kitenni a nyilatkozatot. Mindannyian arra hivatkoztak, hogy független intézményként távol kell tartaniuk magukat a politikától.