Két fogdában ülő MSZP-s találkozik a fővárosi közgyűlésen

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a napirendi pontok között szerepel Wieszt János MSZP-s képviselő interpellációja, pedig Wieszt három hete előzetes letartóztatásban van. Az interpelláció szövegéhez csatoltak egy válaszlevelet is, amelyen Hagyó Miklós aláírása szerepel. Hagyó szintén előzetes letartóztatásban van.
Vágólapra másolva!

Az előzetes letartóztatásban levő Wieszt János szocialista önkormányzati képviselő interpellációt nyújtott be a Fővárosi Közgyűléshez, az interpelláció szerepel is a napirendi pontok között. (Az előterjesztést a Fővárosi Önkormányzat honlapján, itt megnézheti.)

Wieszt Demszky Gábor főpolgármestert kérdezte volna egy XI. kerületi útkereszteztődésről, ahol a főváros betonelemek lefektetésével korlátozta az autóforgalmat. Wieszt az interpelláció szövege szerint a forgalmi akadály megszüntetését kérte. A szöveg alatt szereplő dátum 2009. október 8-a. A csütörtökön a napirendek között szereplő interpellációhoz egy válaszlevelet is csatoltak, amelyet Hagyó Miklós írt alá, még főpolgármester-helyettesként 2009. október 22-én. Hagyó azóta szintén előzetes letartóztatásban van a BKV-ügy miatt.

A főváros sajtóosztálya szerint a közgyűlés szmsz-e miatt került a napirendre az interpelláció. A szabályok szerint kötelező napirendre venni az interpellációt, hacsak a benyújtó képviselő nem vonja vissza azt, azonban ez nem történt meg. Bár az interpelláció és a rá adott válasz is tavaly októberben született, a közgyűlés többször elnapolta a "kérdések, interpellációk" napirendet, így fordulhatott elő, hogy azóta sem tárgyalta meg a közgyűlés az ügyet - közölte a sajtóosztály az [origo] kérdésére.

Az azóta eltelt időben Hagyó Miklós lemondott tisztségeiről, Wieszt nem tud megjelenni az ülésen, de nem mondott le képviselői tisztéről, ezért az interpelláció még mindig érvényes. A csütörtöki ülésen várhatóan szavaz az interpellációra Hagyó által adott válasz elfogadásáról a közgyűlés. Ha elfogadják, lezárul az ügy, ha pedig nem, vizsgálat indul a fővárosnál.

Wieszt Jánost, az újbudai MSZP frakcióvezetőjét június közepén helyezték előzetes letartóztatásba, vesztegetéssel gyanúsítják. Az internetre májusban felkerült egy felvétel, amelyen Wieszt egy borítékot vett át egy vállalkozótól, aki állítja, hogy a politikus kenőpénzt kért tőle. Az ügyről bővebben itt olvashat, a Wieszt Jánosról szóló összes cikkünket itt megtalálja.

Hagyó Miklós, korábbi városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes május 17-én került előzetes letartóztatásba a BKV-üggyel összefüggésben. Őt és két korábbi munkatársát, L. Ottót és H. Évát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Hagyó letartóztatásának körülményeiről és gyanúsítása hátteréről itt olvashat részletesen, az összes róla szóló cikkünket pedig megtalálja itt.