Félmillióra büntették a színesbőrűekre pikkelő pesti sörözőt

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a pesti Akácfa söröző üzemeltetőjét, mivel rendszeresen előfordult, hogy nem szolgáltak ki színesbőrű vendégeket. A söröző üzemeltetője azzal próbált védekezni, hogy csak a korábban problémásan viselkedő embereket nem szolgálják ki, de megbuktak egy tesztvásárláson.
Vágólapra másolva!

A budapesti, Dohány utcai Akácfa söröző üzemeltetőjét félmillió forintra bírságolta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amiért 2007 végétől 2009 októberéig a nem törzsvendégnek számító, a sörözőbe betérő emberektől bőrszínűk alapján megtagadta a kiszolgálást.

Az ügyben a Menedék-Migránsokat Segítő Egyesület tett panaszt a hatóságnál, miután több bejelentés is érkezett hozzájuk a sörözőre. Az egyesület tavaly júniusban maga is letesztelte a sörözőt. A vendéglátóhelyre három embert küldtek: egy színesbőrűt és két fehér bőrűt, akik egy időben, de látszólag külön érkeztek. A színesbőrű tesztelő rögtön a pulthoz ment, de a pultos csak a fehér bőrű társaság után fordult hozzá, majd mikor kért egy narancslevet, megtagadta a kiszolgálását. Arra hivatkozott, hogy ő sajnálja, de ez a főnök utasítása.

A sörőző üzemeltetője, a Rovin Kft. az EBH eljárása során arra alapozta a védekezését, hogy állítása szerint a vendégek között nem a bőrszínűk, hanem a korábban tanúsított viselkedésük alapján tesz különbséget: azokat nem szolgálják ki, akik régebben problémásan viselkedtek. A színesbőrű tesztelő elmondta, hogy ő maga hat évvel korábban járt utoljára a sörözőben, és akkor nem volt probléma. Az üzemeltető azt mondta, hogy a problémás vendégekről személyleírást kapnak az alkalmazottak, de előfordult már, hogy mást nem szolgáltak ki, mint akivel szemben ez jogos lett volna, mert a pultos összekeverte a személyleírás alapján az embereket. A pultos szintén azt vallotta, hogy a tesztelés estéjén is ez történt: a tesztelőt összetévesztette egy olyan emberrel, akire vonatkozóan korábban utasítást kapott a kiszolgálás megtagadására az illető viselkedése miatt.

A hatóság megállapította, hogy a tanúvallomások alapján a tesztelés estéjén nem ez a magyarázat hangzott el, hanem általánosságban említette az alkalmazott a megtagadás indoklásakor a "fekete társaságot", akikkel korábban probléma volt. Az EBH határozata július 2-án emelkedett jogerőre. A pénzbírság mellett elrendelték a határozat nyilvánosságra hozatalát is.