Kövér László lesz a parlament elnöke

Vágólapra másolva!
A Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusának tartott Kövér László váltja a házelnöki poszton Schmitt Pált - a Független Hírügynökség szerint így döntött kétnapos ülésén a Fidesz elnöksége. Kövér állítólag elfogadta a felkérést. A Fidesz mindössze annyit közölt, hogy az ügyben Orbán Viktor pártelnök meghallgatta az elnökség véleményét.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy Kövér Lászlót jelöli a házelnöki posztra, aki el is fogadta a felkérést - értesült a Független Hírügynökség. Kövért a parlament várhatóan július 19-én választja meg elnökének.

A Fidesz elnöksége Alcsútdobozon tartott csütörtök-pénteken elnökségi ülést. A házelnöki poszton kívül döntöttek a polgármester-jelöltekről is. A Független Hírügynökség szerint a szombati országos választmányi ülés után számol be a Fidesz arról, hogy kiket indít az őszi önkormányzati választásokon.

A múlt héten még kérdéses volt, hogy a Kövér László váltja-e Schmitt Pált. Sajtóinformációk szerint ugyanis Schmitt Pál köztársasági elnöki jelölése miatt vita alakult ki Orbán Viktor kormányfő és Kövér László között. A Népszabadság szerint Kövér Áder János, EP-képviselőt javasolta államfőnek.

A konfliktus ellenére, a Fidesz egyik befolyásos tagja az [origo]-nak hétfőn azt mondta: továbbra is Kövér a legesélyesebb jelölt. Nem valószínű, hogy Kövér házelnöki jelöltségénél azt vennék figyelembe, hogyan érvelt korábban az államfőjelölésnél - mondta a politikus.

Szijjártó Péter, Orbán szóvivője péntek délutáni közleményében azt írta: Orbán Viktor pártelnök az elnökségi ülésen a házelnök-jelölés ügyében meghallgatta az elnökségi tagok álláspontját. A közlemény szerint Orbán ezeket mérlegelve kellő időben megteszi javaslatát a Fidesz országgyűlési frakciójának, úgy, hogy még az Országgyűlés nyári szünete előtt a képviselők megválaszthassák az új házelnököt.

Azért kell új házelnököt választani, mert a tisztséget jelenleg betöltő Schmitt Pál augusztus elejétől köztársasági elnök lesz.