Népzenével és tánccal iktatják be Schmitt Pált

Vágólapra másolva!
Nagyszabású ünnepséggel iktatják be hivatalába Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnököt. Augusztus 6-án a Várban őrségváltás és ünnepi műsor is lesz, közeléti személyiségeket és diplomatákat is meghívtak. Öt éve, Sólyom László beiktatásán csak körülbelöl 50 meghívott volt jelen a Sándor-palotában.
Vágólapra másolva!

Augusztus 6-án ünnepélyes keretek között iktatják be hivatalába Schmitt Pált, a harmadik köztársaság negyedik elnökét - mondta kedden az MTI-nek Kiss Norbert, a megválasztott államfő kommunikációs hivatalvezetője. A beiktatási ceremóniára meghívást kapnak a kormány és a diplomáciai testület tagjai, családtagok, közéleti személyiségek. Az ünnepség a tervek szerint délelőtt 11 órakor kezdődik, a Sándor-palota előtti Szent György téren kisebb műsorral - népzenével, néptánccal, díszőrségváltással - köszöntik az újonnan beiktatott államfőt. A tervek szerint az ünnepségen Schmitt Pál köszöntőt is mond majd.

A Köztársasági Elnöki Hivatal átadás-átvétele augusztus 5-én történik meg. Az átadáson a jelenlegi elnöki hivatalt Tari Sándor hivatalvezető képviseli, míg a megválasztott államfő képviseletében Vajna Márton kabinetfőnök lesz jelen. Sólyom László és utódja a hivatalos átadás-átvétel után beszélik meg a folyamatban lévő ügyeket. Schmittet a Fidesz-KDNP jelöltjeként június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az országgyűlés. A titkos szavazás már az első fordulóban eldőlt: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a jelenlegi házelnököt.

Sólyom beiktatási ünnepsége 2005. augusztus 5-én, mintegy 50 meghívott jelenlétében, a Sándor-palota Tükörtermében volt. Az ünnepségen rövid beszédet mondott Mádl Ferenc távozó és Sólyom László hivatalba lépő államfő. Mádl Ferencet, 2000. augusztus 4-én a millenniumi ünnepségekkel egybekötött nagyszabású ceremónián iktatták be a Kossuth téren, ekkor az államfő hivatala még az Országházban volt. Göncz Árpád, a harmadik köztársaság első elnöke 1990. augusztus 4-én lépett hivatalába, majd 1995. június 19-én újraválasztották.