Lemondatná a Fidesz a lógásról kiabáló jobbikost

Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel a Fidesz Novák Előd jobbikos képviselőt, aki hétfőn a parlamentben egy fideszes képviselő mentelmi ügyével kapcsolatban azt kiáltotta, "lógjon!". Novák nem mond le, mert szerinte ő csak viccelt. A Fidesz saját korábbi képviselőjének lemondásával példálózik.
Vágólapra másolva!

A Fidesz azt javasolja a jobbikos Novák Elődnek, hogy azonnal mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról a hétfői parlamenti bekiabálása miatt. Novák hétfőn a parlamentben a Meggyes Tamás fideszes képviselő mentelmi jogáról tartott szavazás előtt tette a vitatott kijelentést. L. Simon László fideszes képviselő szerint Novák azt kiabálta, "lógjon!". Novák ezt nem tagadta, de hozzátette, hogy a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatban tette a megjegyzését, ezért kiabálta, hogy "függesztődjék fel, azaz lógjon".

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: 2008 szeptemberében a fideszes Arnóth Sándor bekiabálása miatt megtette ezt, azonnal lemondott mandátumáról. (Arnóth egy államtitkár felszólalása után kiáltotta azt, "lógni fogtok".) Arnóthot 2010-ben ismét jelölték, és áprilisban Hajdú-Bihar megyei választókerületében megválasztották képviselőnek.

Novák Előd nem mond le képviselői mandátumáról. A Jobbik képviselője hétfőn azzal védekezett, hogy a bekiabálás "klasszikus parlamenti műfaj", és pártja nem bünteti "a radikalizmust, a szókimondást, a humornak ezt a formáját". Az országgyűlés úgy döntött, hogy fenntartja a rágalmazás miatt feljelentett Meggyes Tamás esztergomi polgármester mentelmi jogát.

A jobbikos képviselő kedden az MTI-nek azt mondta: a felszólítás hasonló komolyságú, mint saját bekiabálása. Az Arnóth Sándorral vont párhuzamot azért sem tartja helyesnek, mert a fideszes politikusnál "nem volt egy kétértelmű, humoros áthallása" a bekiabálásnak, az egy egyértelmű, indulatos felszólítás volt. Novák MTI kérdésére azt mondta, hogy az ő bekiabálása "humoros és kétértelmű volt", mert arra gondolt, hogy "függesztődjék fel" a mentelmi jog, azaz "lógjon", de ezt nem lehet komoly fenyegetésnek tekinteni.