Az LMP is megtámadta Orbán nyilatkozatának kifüggesztését

Vágólapra másolva!
A nemzeti együttműködés nyilatkozat kötelező kifüggesztése az LMP szerint sérti a közigazgatási szervek és a fegyveres testületek pártsemlegességének elvét, ezért az Alkotmánybíróságtól kérik az ezt elrendelő korményhatározat megsemmisítését. Schiffer András frakcióvezető szerint az is gond, hogy az ügyeiket intézők akkor is szembesülnek vele, ha nem akarják.
Vágólapra másolva!

A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztéséről rendelkező kormányhatározattal megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Schiffer csütörtökön nyújtotta be a testületnek azt a beadványt, amelyben azt kéri: az Ab állapítsa meg, hogy a nyilatkozat középületekben való kihelyezéséről szóló határozat alkotmányellenes.

Schiffer szerint a határozat ellentétes az alaptörvénnyel, mert sérti a közigazgatási szervek pártatlan működésének követelményét, a fegyveres testületek (a nyilatkozatot a kormányhatározat szerint a honvédség épületeiben is ki kell függeszteni) pártsemleges működését előíró alkotmányos rendelkezést és a szólásszabadságot is.

Utóbbival kapcsolatban Schiffer az úgynevezett foglyul ejtett közönség problémára hivatkozik. Az Ab már korábban amikor rögzítette, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága arra is kiterjed, hogy egy véleményt valaki ne hallgasson, vagy ne vegyen róla tudomást. A nyilatkozat kifüggesztése a közhivatalokban azonban azzal jár, hogy a hivatalos ügyeit intézni kívánó polgárok akkor is szembesülnek vele, ha egyébként nem kívánnák megismerni.

A nyilatkozat kifüggesztéséről rendelkező kormányhatározatot korábban már magánszemélyek is megtámadták az Alkotmánybíróságon. Sereg András, az Ab sajtófőnöke akkor az MTI-nek azt mondta: a testület a nyári szünet miatt leghamarabb ősszel foglalkozhat a beadvánnyal. A több helyen is nyilvánosságra hozott beadványban a kormányhatározat megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól, de a nyilatkozat szövegét is kifogásolják.