A jobbikosok szemébe mondta Orbán, hogy elítéli a Gárdát

Vágólapra másolva!
Tartózkodó, de korrekt volt Orbán Viktor miniszterelnök az [origo]-nak nyilatkozó jobbikos képviselők szerint a Jobbik frakcióülésén tett csütörtöki látogatásán. Orbán kerek perec megmondta, hogy a Magyar Gárdát elfogadhatatlan félkatonai szervezetnek tartja, ami ellen fel kell lépni. A jobbikosok szerint voltak a beszélgetésnek olyan pontjai, amikor Orbán kinyílt és láthatóan élvezte a helyzetet.
Vágólapra másolva!

"Nem masírozhatunk ki a civilizációból" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amit azután tartott, hogy több mint másfél órát töltött a Jobbik parlamenti frakciójának tagjaival. Orbán arra utalt, hogy nem tartja elfogadhatónak a Magyar Gárdát és utódszervezetét. Orbán kijelentette, világossá tette a jobbikos képviselők számára, hogy a magyar alkotmányt és törvényességet megvédi minden oldalról jövő szélsőséggel szemben. "Megengedhetetlen, hogy félkatonai szervezetek kétségbe vonják az állam erőszak-monopóliumát" - mondta a miniszterelnök.

Orbán elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tavaly jogerős bírósági ítélettel feloszlatott Magyar Gárdára több sajátosságában is emlékeztető szervezet létrehozását kezdeményezte júniusban a Jobbik, a kormányfő szerint ugyanis ezzel semmibe vették a bírósági döntést. "Addig nem fogunk megnyugodni, amíg nem születik egy olyan törvény, amely ennek a bújócskának véget vet" - mondta.

Orbán élvezte a helyzetet Vona szerint

A találkozó után Vona azt mondta: látszott, hogy a Gárda ügyében Orbán hajthatatlan, a többi kérdésben azonban rendkívül korrekt beszélgetés zajlott a frakcióülésen. Orbán készségesen válaszolt a kérdéseikre, igényes, hosszú válaszokat adott - mondta Vona.

"Nyílt és korrekt volt a kommunikáció, Orbán egyenesen a szemünkbe mondta, hogy mit gondol a Gárdáról. Nem értettünk vele egyet, de tisztességes volt a hozzáállása" - mondta a találkozó után az [origo]-nak Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Egy neve elhallgatását kérő jobbikos képviselő szerint a miniszterelnök alapvetően tartózkodó volt a találkozón, de amikor olyan ügyek kerültek elő, mint a külföldiek földvásárlási tilalmának fenntartása, a hazai vállalkozók helyzetbe hozása, a kormányfő láthatóan élvezte a beszélgetést, oldottabb, közvetlenebb volt.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Gárda ügye nem pusztán politikai és jogi, hanem társadalmi kérdés. Relatív, hogy ki sért törvényt, az elmúlt években volt, aki kordont bontott, volt, aki mellényt viselt - fogalmazott Vona arra utalva, hogy a Fidesz-frakció tagjai a Gyurcsány-kormány idején elbontották a Parlamentet körbevevő kordont. Vona szerint a Gárda-ügyben semmilyen fogadókészség nem volt Orbánban, szerinte ez még konfliktust fog szülni a kormányfő és a Jobbik között.

Orbán sajtótájékoztatóján kijelentette, több kérdésben is találtak közös pontot a jobbikos képviselőkkel. Hosszan beszéltek például a demográfiai helyzetről, a gyerekvállalásról, a kis- és közepes vállalatoknak juttatott támogatásáról. A multinacionális cégekről és a Nemzetközi Valutaalappal folyó tárgyalásokról Orbán azt mondta: ahhoz, hogy visszaszerezze az ország a gazdasági autonómiáját, be kell illeszkedni a nemzetközi gazdasági rendbe.

A frakcióülésen - Vona szerint - szóba hozták azt is, hogy a Jobbik szerint új alapokra kell helyezni Magyarország Izrael-viszonyát. Orbán erre azt mondta, hogy Magyarország Izrael-politikája azonos az EU Izrael-politikájával.

Az MSZP elgondolkodtatná

A kormányfő sajtótájékoztatóján azt mondta, azért ment el a Jobbik frakcióülésére, mert tiszteletben tartja azt a 800 ezer embert, akik a Jobbikra szavaztak az áprilisi választáson. Az [origo] azon kérdésére, hogy elmenne-e az MSZP frakcióülésére is, ha arra meghívást kap, azt felelte: mélyen gondolkodóba esne. Orbán múlt szerdán részt vett a LMP frakcióülésén is, ahol a párt képviselői a Fidesz demokrácia felfogásáról és a kormány gazdaságpolitikai csomagjáról kérdezték a miniszterelnököt (erről itt olvashat részleteket).

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerdán jelentette be, hogy a Jobbik frakciója meghívta Orbánt csütörtöki ülésére, hogy tisztázzák a Magyar Gárda körül kialakult helyzetet. A kormányfő válaszában azt írta, a nemzeti együttműködés keretében tesz látogatást az ellenzéki párt képviselő-csoportjánál, ezért a találkozónak nem lesznek előre meghatározott napirendi pontjai.