Állami kártérítést kérnek a 2006-os zavargásokban megsérült rendőrök

Vágólapra másolva!
A 2006-os őszi zavargások során megsérült rendőrök kárpótlását kéri az egyik rendőrségi szakszervezet. Az érdekvédők szerint többszáz rendőr szenvedett fizikai és lelki sérüléseket az oszlatáskor. A szakszervezet kezdeményezi a rendőrök passzív választójogát korlátozó alkotmánymódosítás felülvizsgálatát is.
Vágólapra másolva!

A 2006 őszi zavargások körülményeit vizsgáló miniszterelnöki megbízotthoz, Balsai Istvánhoz fordult a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ). A BRDSZ azt kéri Balsaitól, hogy ne csak "a műveleti területen, távozásra felszólítás után" megsérült civileket, hanem a "közbiztonság fenntartása közben" fizikai és mentális sérüléseket szenvedett rendfenntartókat is kártalanítsa a kormány.

A parlament június 11-én fogadta el azt a hat fideszes képviselő által beterjesztett országgyűlési határozati javaslatot, amely felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul kártalanítsa a 2006. augusztus 20-i viharban, és az őszi utcai események idején, a rendőri brutalitás következtében megsérült személyeket.

Bárdos Judit, a BRDSZ elnöke pénteken azt mondta, levélben fordult Sólyom László államfőhöz is. Azt várják tőle, kérjen előzetes alkotmánybírósági normakontrollt, ha az országgyűlés elfogadja azt a két fideszes képviselő által kezdeményezett alkotmánymódosítást, amely a rendvédelmi és fegyveres testületek tagjainak passzív választójogát korlátozná.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Kocsis Máté fideszes képviselő július elején nyújtották be azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely előírta volna, hogy a rendőrség, a honvédség és a titkosszolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésük után még öt évig nem indulhatnak sem parlamenti, sem helyi választásokon. A javaslat Győr fideszes polgármesterét, Borkai Zsoltot is kizárta volna az őszi önkormányzati választásokról. A tervezetet a benyújtók visszavonták, majd új változatban ismét benyújtották, így már nem akadályozná meg Borkait, hogy ismét induljon.