Visszafogadta Orbán lázadó szövetségesét

Vágólapra másolva!
Bár a korábbi kancelláriaminiszter Stumpf István és Orbán Viktor viszonya az utóbbi nyolc évben egyáltalán nem volt felhőtlen, a miniszterelnök félretette sérelmeit, és alkotmánybírónak jelölte az őt korábban sokat kritizáló egykori tanárát. Pedig Stumpf a 2006-os választások után még Orbán leváltását szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

"Az utóbbi időben többször szóba került a Fidesz vezetésében Stumpf Pista kegyvesztettsége" - állította az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő fideszes politikus azután, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken bejelentette: hogy Orbán Viktor kormányfő Stumpf Istvánt, az előző Fidesz-kormány kancelláriaminiszterét és Bihari Mihály jogászt, korábbi alkotmánybírót javasolja alkotmánybírónak.

A döntés hátterét ismerő fideszes forrás azt állította, bár Stumpf "hosszú évekig bírálta hol nyíltan, hol szűk körben Orbán Viktort, a miniszterelnök nem feledkezett meg arról, hogy mit köszönhet neki. Borítékolható volt, hogy a kormányalakítást követően megkínálja egy fontos poszttal" - mondta.

Harminc éves barátság

Stumpf egyetemista kora óta ismeri Orbánt, akit még tanított is az 1983-ban alapított jogiegyetemi szakkollégiumban. A később Bibó István nevét felvevő szakkollégiumnak Orbán mellett tagja volt Simicska Lajos, az APEH 1998 és 1999 közötti elnöke, Kövér László, a Fidesz országos választmányának jelenlegi vezetője, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője. A jogász-politológus Stumpf jelen volt a Fidesz 1988-as alapításakor is, de nem lépett be az új ifjúsági szervezetbe, mert akkor még tagja volt az állampártnak.

A Stumpf által irányított Századvég folyóirat és az 1991-ben alapított azonos nevű kutatóműhely sokáig a Fidesz egyik háttérintézmények számított, itt készültek és jelentek meg a párt szakértőinek szakpolitikai dolgozatai, Stumpf szervezte felkészülést is a kormányzati munkára. A politológus 1998 és 2002 között az első Orbán-kormány kancelláriaminisztereként a kormányfő bizalmasa volt a kormányban, viszont a Fidesz vereségét hozó 2002-es választások után fokozatos eltávolodott az ismét ellenzékbe került párt elnökétől.

Orbánnak mennie kell

A korábbi kancelláriaminiszter 2003 júniusában a Magyar Nemzetben megjelent cikkében arról írt, hogy az Orbán által szorgalmazott "egy a tábor, egy a zászló" koncepció megbukott, a Fidesznek érdekében állna a Jobbik és az MDF megerősödése, a háromosztatú jobboldal kialakulása. Bár 2005-ban bekerült a kormányzati felkészülést irányító fideszes testületbe, a munkát már nem ő, hanem Navracsics Tibor fogta össze, aki 2006-tól a párt parlamenti frakcióját is irányította és az elmúlt években egyre szorosabb szövetségese lett Orbánnak.

Stumpf 2006-ban már több írásában, interjújában bírálta nyíltan Orbán Viktor, azt állítva, hogy a Fidesz elnöke által még 2000-ben kidolgozott, a jobboldal egységét hirdető stratégia nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A 2006-os országgyűlési választások után egy interjújában például azt mondta: Orbán személye taszítja a választókat, ezért nem zárható ki, hogy pártelnököt rövidesen leváltják. "Történelmi érdemét senki nem vitathatja el tőle, tehetségére, politikusi tapasztalatára, amit az elmúlt 18 évben Magyarországon szerzett, szüksége van a magyar jobboldalnak. Hogy hol tudja leginkább kamatoztatni ezt az erőt, ez nyitott, és egy jövőbeni vita kérdése" - mondta a politológus 2006 áprilisában a Duna Tv-nek adott interjúban.

Stumpf akkor azt mondta, nem az MSZP nyerte meg a választásokat, hanem Fidesz veszítette el, mert "rossz politikai stratégiából rossz kampánystratégia következett". Pár hónappal később, az önkormányzati választások után az InfoRádiónak azt nyilatkozta: Gyurcsány Ferenc helyett Bokros Lajost, Horn-kormány pénzügyminiszterét kellene megtenni miniszterelnöknek, mert ő már bizonyította, hogy képes menedzselni a megszorító csomagokat.

Helyreigazították

Négy évvel ezelőtt a Fidesz választási veresége után a Magyar Nemzetben magukat konzervatív értékrendűnek való értelmiségiek heteken keresztül vitatkoztak arról, hogy képes lesz-e az Orbán vezette Fidesz megnyerni a következő választásokat. Bár 2006 májusában, a Fidesz második választási kudarca után nem sokkal Orbánt ismét elnökké választották a Fidesz kongresszusán, a küldöttek közel fele (49 százaléka) meg sem jelent, vagy nem voksolt (Orbán választási kudarcot követő harcáról és újbóli megerősödéséről ebben és ebben a cikkünkben olvashat).

A pártelnök távozását szorgalmazókat végül május végén egy, a Magyar Nemzetben megjelent, Egei Antal egyetemi hallgató által jegyzett cikk fedte meg, majd az Orbán sorsáról zajló vitát 2007 januárjában egy Horváth Zsolt nevű szerző zárta le, aki cikkében jelezte, a pártelnök tekintélye megkérdőjelezhetetlen. Egei és Horváth kilétére azóta sem derült fény.

Bár Stumpf a Magyar Nemzetben zajló vitához nem szólt hozzá, a máshol megjelentetett cikkeiben ő is a Fidesz átalakítását szorgalmazta. A vita berekesztése majd a Fidesz népszerűségének 2006 és 2008 közötti növekedése után pedig neki is sokat változott a véleménye Orbánról. Pár héttel az MSZP-SZDSZ koalíció 2008 májusi felbomlása után már azt mondta Orbán Viktorról egy interjúban: "a második legnépszerűbb politikus újra Magyarországon, s ez új fordulat ahhoz képest, amennyire leírták, s megosztó politikusnak gondolták bizonyos körökben". Egy hónappal később a TV2 Mokka című műsorában pedig úgy nyilatkozott, hogy a közjogi rendszer átalakítása, egy félprezidenciális rendszer kialakítása után Orbán lehet Magyarország új jogkörökkel felruházott államfője.

A forradalom híve lett

Az elmúlt két évben Stumpf többször is kiállt az "agónia megszüntetése érdekében" az előrehozott választások mellett, majd az idei áprilisi országgyűlési választások után azt mondta az InfoRádiónak, hogy a rendszerváltáskor lezajlott forradalom most érkezett a második szakaszához és a Fidesznek a kétharmados felhatalmazás birtokában olyan távlati programot kell megfogalmaznia, ami nem a következő ciklusig tart, hanem megpróbálja megmutatni a keretet a következő 10-15 évre.

Egy neve elhallgatását kérő, befolyásos fideszes politikus az [origo]-nak azt mondta, pár hónapja még arról volt szó, hogy Stumpf amerikai nagykövet lesz, de miután Orbán felkérte, hogy vegyen részt az új alkotmány koncepcióján dolgozó bizottságban, már sejteni lehetett, hogy a pártelnök-miniszterelnök milyen területen kívánja elhelyezni egykori miniszterét.