Lefokozta a gárdát bíráló jobbikos képviselőt Vona

Vágólapra másolva!
Vona Gábor Jobbik-elnök lemondatta a frakcióvezető-helyettesi tisztségéről Pősze Lajos képviselőt, aki a szombati Magyar Nemzet szerint bírálta a különböző gárda-szervezetek és a párt viszonyát. A lap szerint Pősze azt mondta, hogy a gárda felett eljárt az idő, a mozgalom már csak felesleges önmutogatás. Vona az [origo]-nak azt mondta, Pősze szavait szándékosan forgatták ki.
Vágólapra másolva!

Megfeddte és azonnali hatállyal visszahívta a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja frakcióvezető-helyettesi tisztségéből Pősze Lajost a Magyar Nemzetben szombaton megjelent, a gárdát bíráló nyilatkozatáért - jelentette be hétfőn Vona Gábor a párt elnöke, frakcióvezetője. Vona a Jobbik frakcióülése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, amíg ő a párt elnöke, "a gárda és a Jobbik közötti bajtársi, testvéri viszony fenn fog maradni", ezért a jövőben is határozottan fel fog lépni azokkal szemben, akik a szervezetet bírálják.

Pősze Lajos, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikk szerint élesen bírálta a pártja és a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda, illetve annak utódszervezetei viszonyát. A napilap szerint a jobbikos politikus azt mondta, nem szerencsés, hogy a párt neve kapcsán a legtöbben a gárdára vagy az előzetes letartoztatásban lévő, terrorcselekménnyel gyanúsított Budaházy Györgyre asszociálnak. "A párt akkor tud hatékonyan működni, ha a parlamenti feladatára összpontosít, és nem olyan vonalat támogat, ami ellentmond a józan ész logikájának" - idézte a napilap Pősze Lajost, aki a cikk szerint azt is mondta, hogy a Jobbiknak el kell döntenie, melyik úton megy tovább: továbbra is kiáll a radikálisok mellett, vagy inkább a parlamenti munkára koncentrál.

Vonát felháborította az eset

A Jobbik frakcióvezető-helyettesét megszólaltató Magyar Nemzet szombati cikke azt állította, hogy a pártban nemcsak Pősze bírálja a gárdát, hanem az önkormányzati választásokra készülve egyre többen vélik úgy, hogy a gárda melletti kiállás a fővárosban taszítja a szavazókat, és ez feszültségeket gerjeszt a mozgalmat szervező pártvezetés és a parlamenti frakció mérsékeltebb szárnya között. Pősze Lajos - akit Vona a választási kampányban a Jobbik kancelláriaminiszter-jelöltjeként mutatott be - az utóbbihoz tartozik, korábban az MDF-ben, majd a kisgazdapártban politizált, a kilencvenes évek elején a Szerencsejáték Rt.-t vezette.

A párt elnöke és frakcióvezetője, Vona Gábor a Barikad.hu-nak nyilatkozva hétfőn azt mondta, felháborította az eset, ezért a hétfő délelőtti frakcióülésen ki fogja vizsgáltatni a frakcióvezető-helyettes kijelentésének körülményeit. A hétfői frakcióülést követően Vona azt mondta, Pősze a jobbikos képviselők előtt elismerte ugyan, hogy hibázott, de azt állította, a Magyar Nemzet tévesen idézte őt, mert olyat nem mondott a napilapnak, hogy a gárda "felesleges önmutogatás lenne". Az [origo] kérdésére, hogy mit nyilatkozott pontosan a Magyar Nemzetnek Pősze Lajos, Vona nem mondott konkrétumokat. Vona szerint a napilap szándékosan forgatta ki Pősze szavait, így akarják bizonyos erők megosztani és "felszalámizni" a Jobbikot.

Vona kitart a gárda mellett

A párt országgyűlési képviselői eddig egységesen kiálltak a gárda mellett, nyíltan a párt- és frakcióvezetésből senki nem bírálta a Jobbik mellett szerveződő mozgalmat. A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet jogerősen feloszlató tavalyi bírósági ítélet után Vona Gábor és Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője részt vett az Új Magyar Gárda mozgalom megalapításában, majd idén július 4-én a párt több képviselője megjelent és beszédet mondott a Magyar Nemzeti Gárda avatóünnepségén. Az eseményen konfliktus alakult ki a rendőrök és a tüntetők között, a rendőrség 41 embert előállított.

A gárdamozgalom legalizálásért küzdő Vona ezt követően találkozót kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, mert szerinte a gárdát a társadalmi szükségletek hozták létre, ezért megengedhetetlen, hogy a rendőrség bűnözőként kezelje a mozgalom tüntetésein részt vevőket. Miután a múlt hét csütörtökön a kormányfő a Jobbik-frakció ülésén elítélte a gárdát, és azt mondta, hogy addig nem nyugszik, amíg a jog eszközével vissza nem szorítják a jelenséget, Vona kijelentette, a gárda ügyében még sok konfliktus lesz a kormány és a Jobbik között.