Navracsics: A bankadót és a 2011-es büdzsét is firtatta az IMF

Vágólapra másolva!
Nincsenek abban a helyzetben, hogy "kötelezzenek erre vagy arra" - mondta a Nemzetközi Valutaalapról Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A valutaalap képviselői a jövő évi költségvetésről és a bankadó ütemezéséről is érdeklődtek, pedig a miniszter szerint csak a hiánycél megtartása tartozik rájuk.
Vágólapra másolva!

Nem éles a konfliktus, de van nézeteltérés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormány között - jelentette ki az IMF-fel folytatott tárgyalások hétvégi félbemaradásáról Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hír Tv Rájátszás című műsorában kedden este.

Az Orbán-kormány miniszterelnök-helyettese megismételte, hogy a kormány tartani kívánja az idei évre vállalt 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt, jövőre pedig eleget tesz annak, hogy ez alatt a szint alatt marad a hiány. "Csak ezzel kell tudnunk elszámolni" - jegyezte meg Navracsics, aki utalt arra, hogy az IMF ennél nagyobb mértékben bele akart folyni a kormány terveibe. Pedig a hitelszerződésnek nem része, hogyan tartjuk a hiánycélt - tette hozzá.

A mi dolgunk, hogy tartsuk a feltételeket, "nincsenek abban a helyzetben, hogy kötelezzenek erre vagy arra" - jegyezte meg Navracsics. Mint mondta, az IMF képviselői kifogásolták a bankadó bevezetését, illetve részleteket szerettek volna megtudni arról, hogy a három évre tervezett adót milyen ütemezéssel szedné be a kormány. Kérdésre válaszolva elismerte, hogy a 2011-es költségvetésről is "érdeklődtek", de megismételte, hogy csak a hiány tartása tartozik rájuk. (Az [origo] számolt be arról, hogy a tárgyalások megszakadását egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő azzal magyarázta: a Magyarországon tárgyaló IMF-küldöttség egyes szakpolitikai területek iránt is érdeklődött, több minisztériumot is végig akartak járni.)

"Ősszel valószínűleg fogunk még tárgyalni, és minden információt megadunk" - mondta Navracsics annak ellenére, hogy addigra a bankadót várhatóan már elfogadják. Erre azért is szükség lesz, mert a valutaalappal kötött előző hitelszerződés októberben jár le, és értékelési jelentést kell készíteni - tette hozzá. A miniszter szerint nem kell attól tartani, hogy a bankok a rájuk kirótt új adót áthárítják a lakosságra. Üzletet kell csinálniuk, ezért nem emelhetik az árakat - magyarázta.

Kedden Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt az IMF-fel megszakadt tárgyalásokról. A visegrádi négyek kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva azt mondta: az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, amit az ország teljesíteni is fog. Szerinte az azonban kizárólag nemzeti felelősség, hogy ezt hogyan érjük el.