Sólyom miatt átszabnák a volt elnököknek járó juttatásokat

Vágólapra másolva!
Módosítanák a volt közjogi méltóságoknak járó lakáshasználat szabályait, hogy a távozó államfőnek csak akkor járjon lakás, ha más, korábbi tisztsége révén még nem kapott. Sólyom László távozó államfőt is megilleti a lakáshasználati jog, de korábban az Alkotmánybíróság elnökeként már kapott egy lakást.
Vágólapra másolva!

Csak akkor kaphasson lakást a volt köztársasági elnök, ha korábban más közjogi tisztség betöltésének jogcímén még nem szerzett lakáshasználati jogosultságot - így változtatna az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a volt államfők jogállásáról szóló törvényen, a módosító indítványt a kormány is támogatja.

A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény módosításához benyújtott javaslat pontosítja az eredeti előterjesztés lakáshasználattal kapcsolatos szabályait. Így a volt köztársasági elnöknek - kérelmére - ha ötéves hivatali idejét kitöltötte, megfelelő lakáshasználati jog jár, ez a jogosultság a volt államfő halála esetén az özvegyét is megilleti.

A módosító indítvány szerint, amennyiben a volt köztársasági elnök más közjogi tisztségének köszönhetően már lakáshasználati jogot szerzett, csak egy lakás illeti meg. A bizottság a módosítást azzal indokolta: előfordulhat olyan helyzet, hogy olyan személy szerez a köztársasági elnöki címmel lakáshasználati jogot, aki a korábbi a legmagasabb közjogi tisztségeket betöltőkre vonatkozó szabályozás alapján már megszerezte azt.

Az ügy előzménye, a napokban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy a posztjáról augusztus elején távozó Sólyom László köztársasági elnöknek két lakás is jár. Az államfő korábban az Alkotmánybíróság elnöki posztját töltötte be, így ezen a jogcímen is jár neki lakás. Egyes sajtóértesülések szerint azonban Sólyom László csak egy lakásra tart igényt.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kedden elmondta: a kormány konszenzusra törekszik, ezért döntöttek úgy, hogy befogadják azt a javaslatot, hogy ne két év, hanem öt év után járjanak a juttatások. Korábban ugyanis az MSZP és az LMP is benyújtott olyan módosító indítványokat, amelyek alapján a köztársasági elnöknek járó juttatások - gépkocsihasználat, illetve titkárság - nem az eredetileg tervezett kettő, hanem öt év után járna.

Az államtitkár közölte, befogadnak egy másik (LMP-s) módosító indítványt is, amely a nyújtott támogatások nagyobb átláthatóságát célozza, s az interneten közzé kell tenni, pontosan ki és milyen összegű támogatást kapott. Rögzítik azt is, hogy pártcélokra ne lehessen fordítani ezen összegeket. Az államtitkár szerint csütörtökön szavazhat is a parlament a törvényről.