Idén is gazdasági szakra a legnehezebb bejutni - nyilvánosak a felvételi ponthatárok

Vágólapra másolva!
Csütörtökön nem sokkal nyolc óra után nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén valamivel kevesebb pont is elég volt nemzetközi gazdálkodás szakon, de újra itt a legmagasabb, 462 a ponthatár. Magas pontszámot kérnek ismét a jogi karokon és kommunikáció szakon is, míg az orvosira könnyebb volt idén bejutni. Idén először az egyetemek és főiskolák nem húzhatták meg a bekerülés határát 200 pont alatt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön nem sokkal nyolc óra után nyilvánosságra hozták az idei egyetemi és főiskolai felvételi ponthatárokat. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán a legmagasabb a ponthatár: 462 pont kell a bejutáshoz. Egy ponttal kevesebb, 461 pont elég ahhoz, hogy valaki bekerüljön ugyanitt a nemzetközi tanulmányok szakra, ez országosan a második legmagasabb felvételi küszöb. Tavaly is a nemzetközi gazdálkodás szakra volt a legnehezebb bejutni, de akkor 469 volt a határ, vagyis idén alacsonyabb a bekerüléshez szükséges pontszám.

A felvi.hu elemzése szerint a nappali tagozatra jelentkezők körében az elmúlt évhez hasonlóan idén is turizmus-vendéglátás szak volt a legnépszerűbb, a legtöbben - csaknem 4400-an - ezt a képzést jelölték meg első helyen. A turizmus-vendéglátás képzések közül a Budapesti Gazdasági Főiskolán 418 volt a ponthatár, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján 409, míg a Kodolányi János Főiskolán 400 pont volt a felvételi határ.

A jogászképzésben 409 és 426 pont közötti pontszámok vannak az államilag finanszírozott képzésben: az ELTE jogi karán 426 pont a határ, Szegeden 417, míg a pécsi egyetemen 416. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán szintén 417 pont kell a bejutáshoz. Az ELTE jogász szakán ugyanennyi ponttal lehetett tavaly is bekerülni, míg a többi nagyobb egyetemen magasabbak lettek a ponthatárok a tavalyi felvételi küszöbhöz képest.

Ezen a linken az összes 2010-es felvételi ponthatárt megnézhati.

Könnyebben lehet bejutni orvosi szakokra

Az orvosi képzésen hagyományosan magasak a pontszámok, idén a Semmelweis Egyetem (SOTE) orvostudományi karán 434 pont kell a bekerüléshez, Debrecenben 419, Pécsen 418 a ponthatár. A Szegedi Tudományegyetem orvosi karán (SZOTE) 419 pontnál húzták meg a határt. Az orvosi karokon tavalyhoz képest csökkent a felvételi pontszám és több hallgatót vettek fel, míg a jogi karokon a ponthatárok nagyjából hasonlóak az előző évihez, az ide felvettek száma pedig csökkent - mondta az Oktatási Hivatal elnöke, Bakonyi László az MTI-nek.

Pszichológia szakon 444 és 449 között alakulnak a ponthatárok: az Eötvös Lóránd Tudományegytemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen a legmagasabb, mindkettőnél 449 pont kell a bekerüléshez. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 446 a ponthatár, míg a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és Szegedi Tudományegyetemen 444 a bejutási küszöb.

Kommunikáció szakon maradt a magas ponthatár

A slágerszaknak számító kommunikáció szakon 401-452 pont között változtak a ponthatárok. Idén a legmagasabb pontszám az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kommunikáció szakán kellett, itt 452 pont a határ, utána következik a Budapesti Corvinus Egyetem 441 ponttal, majd a Szegedi Tudományegyetem 409, a Debreceni Egyetem 408 és a Pécsi Tudományegyetem 405 ponttal.

Az alkalmazott közgazdaságtan szakok közül a legnehezebben a Budapesti Corvinus Egyetemre lehetett bekerülni, itt 447 a ponthatár, de a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is magas, 437 pontos határt húztak. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közgazdász szakán 433 a bejutási küszöb, a Pannon Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen viszont csak 403 a ponthatár.

Könnyebb bejutni több műszaki képzésre

Idén könnyebb volt bekerülni az építész szakokra: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész szakon 404 a ponthatár, a Pécsi Tudományegyetemen és a győri Széchenyi István Egyetemen pedig 400 pont a bekerülési küszöb.

Csökkentek a pontok a mérnök informatikus szakokon is: az államilag finnanszírozott képzések közül a Pannon Egyetemre lehetett az idén legnehezebben bekerülni, itt 375 volt a ponthatár, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) következik 370 ponttal. A mérnök informatikus képzésen több intézményben a költségtérítéses hallgatóknak magasabb pontszámot kell teljesíteniük, mint az államilag finannszírozott képzéseken.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen a színművész, a színházrendező a kameramann és a televízós műsorkészítő szakokon is 400 pont a bejutási határ, aki pedig színházi dramaturg szakra szeretne járni, annak 396 pontot kell elérnie.

Tavaly a minimum ponthatár még 160 pont volt, de az idei évben először már egyetlen intézmény sem szabhatott 200 pont alatti felvételi küszöböt. Találtunk olyan szakot, ahová már a minimális 200 ponttal már be lehet kerülni, ilyen alacsony a küszöb például a Debreceni Egyetem villamosmérnöki szakán.

A felvételi ponthatárokról idén is a www.felvi.hu honlapon lehetett tájékozódni. A portálon több szolgáltatást leállítottak annak érdekében, hogy a rendszer bírja a látogatók rohamát, így csütörtökön egy napig nem elérhető például a fórum.

Csütörtökön este rendezik meg a fővárosban a PONT Ott Partit, ahol a felvételizők - a koncertek, beszélgetések, játékok mellett - együtt izgulhattak a felsőoktatási felvételi ponthatárok miatt. A Corvin sétányon a hőség ellenére is több százan várták a pontszámok megjelenését. Az adatsor Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnökének a gombnyomására indult el és kezdett futni a kivetítőn este nyolc órakor.

Azok a felvételizők, akik a jelentkezési lapjukon a mobiltelefonszámukkal és a hozzájárulásukkal erre engedélyt adtak, még csütörtökön sms-ben értesítést kapnak arról, felvételt nyertek-e.

A jelentkezők 70 százaléka bejutott

Az összes felsőoktatásba jelentkező több mint kétharmada (69,6 százaléka), azaz 97 706-an felvételt nyertek valamilyen szeptemberben induló képzésre - olvasható a felvi.hu honlapon közzétett elemzésben. A tavalyi évhez képest tíz százalékkal növekedett a felsőoktatásba jelentkezők aránya: tavalyi 127 ezren, idén 140 ezren adták be jelentkezési lapjukat. Így 2009-hez képest élesebb lett a verseny, tavaly még a felvételizők 74 százaléka járt sikerrel. Alapképzésre, valamint egységes, osztatlan képzésekre összesen 69 581 fő jutott be, közel 1400 fővel kevesebb, mint a tavalyi felvételi során, a mesterképzésekre felvettek száma ugyanakkor mintegy 4000 fővel megnövekedett.

Aki nem kerül be egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, augusztus 10-ig jelentkezhet pótfelvételire, de így kizárólag költségtérítéses képzésre lehet csak bejutni.

Forrás: [origo]
Izgatott tömeg várt a ponthatárokra

Mesterszakon a látványtervezéshez kell magas pontszám

Mesterképzésre idén 23500-an jelentkeztek, a legnépszerűbbek a tanár szakok voltak, de sokan jelentkeztek a nemzetközi tanulmányok és a pénzügy mesterszakokra is. Mesterszakra csak azok jelentkezhetnek, akiknek már van valamilyen felsőfokú végzettségük, és a felvételi szisztéma is másként működik, ugyanis másfajta pontszámítási rendszer vonatkozik a mesterszakokra mint az úgynevezett alapszakokra.

A maximálisan elérhető pontszám mesterszak esetében 100 pont. Idén lett olyan mesterszak, amely kis híján megközelítette ezt a pontszámot, például a Színház- és Filmművészeti Egyetem látványtervező művész szaka, ahol 99 pont volt a bejutási küszöb. A népszerűnek számító nemzetközi tanulmányok mestesszakra a legnehezebben az ELTE Társadalomtudományi karára és a Pannon Egyetemre lehetett bejutni, itt a költségtérítéses szakokon 91 pont volt a határ, ami magasabb mint tavaly. Pénzügy mesterszakra a Pécsi Tudományegyetemre a legnehezebb bekerülni, itt 88 pont a legmagasabb pontszám.