Magyar Nemzet: Újabb jobbikos bírálta a Gárdát

Vágólapra másolva!
Újabb jobbikos politikus bírálja a Magyar Gárdát, a párt Komárom-Esztergom megyei alelnöke a napoban lépett ki a Jobbikból, mert szerinte a párt fejlődésének gátja a szervezetben előretörő radikalizmus és a Gárda - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Gárda és utódszervezetei kritizálásáért Vona Gábor pártelnök a héten megfosztotta frakcióvezető-helyettesi tisztségétől Pősze Lajos képviselőt.
Vágólapra másolva!

Pachl Tamás, a Jobbik Komárom-Esztergom megyei alelnöke, a párt tatabányai elnöke a napokban kilépett a Jobbikból, mert szerinte a párt fejlődésének a gátja a szervezetben előretörő radikalizmus, és a Magyar Gárda, illetve utódszervezetei - írja a Magyar Nemzet. Pachl a lapnak azt mondta, a Jobbik nem homogén párt, támogatói között is fele-fele arányban vannak a radikálisabb, illetve a mérsékeltebb irányvonalat támogatók.

A Jobbik fejlődésének útjában a Magyar Gárda áll - mondta a politikus a lapnak, hozzátéve: az, hogy Pősze Lajos jobbikos képviselőt megfosztották a tisztségétől, azt jelenti, hogy Vona Gábor pártelnök "a józan politizálás helyett a radikálisok mellett tette le a voksát".

Pősze a Magyar Nemzet szombati számában bírálta élesen a Jobbik és a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda, illetve annak utódszervezetei viszonyát. A napilap szerint a jobbikos politikus azt mondta, nem szerencsés, hogy a párt neve kapcsán a legtöbben a Gárdára vagy az előzetes letartoztatásban lévő, terrorcselekménnyel gyanúsított Budaházy Györgyre asszociálnak. "A párt akkor tud hatékonyan működni, ha a parlamenti feladatára összpontosít, és nem olyan vonalat támogat, ami ellentmond a józan ész logikájának" - idézte a napilap Pőszét. Emiatt Vona Gábor Jobbik-elnök lemondatta a frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Pősze később azt mondta, mondanivalója egy részét hibásan idézték.

Pachl szerint a radikális és a mérsékelt irányvonal között őrlődik maga a pártelnök is. Azt állította, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom egyik rendezvényén elhangzott, "van egy bázis, amelyik kirángatja a parlamentből Vonát", ha a radikálisok ellen fordul. A lapnak azzal indokolta a kilépését, hogy "elege lett a radikális tábor nyomásából". "A Gárda felvállalása nem hozhat a párt számára plusz hasznot még akkor sem, ha karitatív feladatokat is elvállal, mert elfordítja a Jobbiktól a lehetséges szavazókat" - idézi a lap.

A párt országgyűlési képviselői eddig egységesen kiálltak a Gárda mellett, nyíltan a párt- és frakcióvezetésből senki nem bírálta a Jobbik mellett szerveződő mozgalmat. A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet jogerősen feloszlató tavalyi bírósági ítélet után Vona Gábor és Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője részt vett az Új Magyar Gárda mozgalom megalapításában, majd idén július 4-én a párt több képviselője megjelent és beszédet mondott a Magyar Nemzeti Gárda avató ünnepségén. Az eseményen konfliktus alakult ki a rendőrök és a tüntetők között, a rendőrség 41 embert előállított.