Bankadó, új alkotmánybírók, médiahatóság - ez történt a parlament utolsó nyári ülésén

Vágólapra másolva!
Sok fontos döntéset az utolsó nyári ülésnapra hagyta az országgyűlés, amelyen csütörtök délután Orbán Viktor kormányfő értékelte a kormány eddigi munkáját is. A parlament Kövér Lászlót választotta új elnökévé, Stumpf István pedig alkotmánybíró lett. Megszavazták a bankadót, de Járai biztosítója nem lett kivétel, név szerinti szavazással döntöttek a médiafelügyeletről is.
Vágólapra másolva!

Házelnökké választották Kövér Lászlót
A Fidesz-alapító Kövér László már 25 éve is arról beszélt, hogy társaival vezető posztokra fognak keürlni, és a rendszerváltás óta folyamatosan tagja az országgyűlésnek. Képviselőként nem volt aktív, szakterülete inkább a nemzetbiztonság, amelyet egyszer már miniszterként is felügyelt. A szocialistákkal szembeni ellenszevét kemény mondatai mellett azzal is kifejezte, hogy négy évig nem volt hajlandó levágatni a haját.

Kövér új házszabályt alkotna
Új házszabályt alkotna 2014-re és szakaszosabb ülésezési rendet vezetne be Kövér László, akit csütörtökön választottak házelnökké. A politikus az MTI-nek adott interjúban azt mondta, politizáló házelnöknek készül.

Percről-percre tudósítás a parlamentből
Számos dolog történt a Parlamentben csütörtökön, Orbán Viktor értékelte kormánya első két hónapját, amelyre Schiffer András, Mesterházy Attila és Vona Gábor is reflektált. Kövér Lászlót választották a parlement elnökévé, Bihari Mihály és Stumpf István alkotmánybíró lett. Megszavazták a bankadót és a médiatörvényt is.

Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt alkotmánybíróvá választották
A Fidesz két jelöltjét, Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt választotta alkotmánybíróvá az országgyűlés csütörtöki ülésén. A titkos szavazáson mindketten kaphattak ellenzéki voksokat is, Bihari Mihályt 271-en támogatták, Stumpra, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterére 265-en szavaztak.

Elfogadta a parlament az új médiafelügyeletet
A következő kilenc évben az Orbán Viktor miniszterelnök által kinevezett személy felügyelheti a hazai hírközlést és a médiát, miután a parlament elfogadta a médiafelügyelet átalakításáról szóló törvényt. A jogszabály értelmében megszűnnek a közmédiumok kuratóriumai, helyettük egyetlen új testület áll fel, és marad hivatalban kilenc évig. A törvénybe az utolsó pillanatban került bele egy módosítás, amely pontot tehet a rádiófrekvencia-vita végére.

Orbán Viktor értékelte a kormány kéthónapos munkáját
Egy új kifejezést, a "nemzeti centrum"-ot használta legtöbbször a parlament utolsó nyári ülésén elmondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint Magyarországon is józan ész foglalta el az ideológiák helyét. Orbán köszönetet mondott az IMF-nek az elmúlt két évben nyújtott hitelért, és kijelentette, hogy kormányzásának 56 napja alatt nagyobb eredmények születtek, mint az elmúlt nyolc évben.

Schiffer, Mesterházy és Vona reflektálása az Orbán-beszédre
Valamennyi ellenzéki párt keményen kritizálta Orbán Viktornak a parlament nyári utolsó ülésén elmondott értékelő beszédét, valamint a kormány két hónapos munkáját. Az LMP-s Schiffer András szerint szolidaritásellenes a kormány, az MSZP-s Mesterházy Attila azt mondta, a kormány lejáratja Magyarországot, a jobbikos Vona Gábor pedig azt, hogy a szerinte biztató jelek ellenére is narancsszínű beszűkülést lát.

Megválasztották az új OVB tagjait
Megválasztották az Országos Választási Bizottság tagjait, belőlük áll majd az őszi önkormányzati választások alatt a testület. A Fidesz javaslatára ezentúl minden általános választás előtt meg kell újítani a bizottságot.

Megszavazták a bankadót
A kormány által benyújtott módosító javaslattal együtt megszavazta az Országgyűlés a bankadóról is rendelkező törvénycsomagot. Az előzetesen hazai szakemberek és nemzetközi szervezetek által is bírált adónemtől 200 milliárd forintos bevételt vár a kormányzat.

Taktikai okokból nem szavazták meg a "lex Járait"
A banki különadóról is rendelkező törvénycsomag zárószavazása előtt az Országgyűlés megszavazta azt a módosító javaslatot, amely törölte a törvényből a mások mellett a Járai Zsigmondhoz köthető biztosító bankadómentességét. Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az [origo]-nak a szavazás előtt azt mondta, azért kerül ki a törvényből a hat cégnek kedvező passzus, mert félő, hogy túl sok kivételbe nem menne bele az Európai Bizottság.