Kulcsár szerint új nevek bukkanhatnak fel a brókerbotrányban

Vágólapra másolva!
Eddig elkerülték a felelősségre vonást a Kulcsár-ügy haszonélvezői, a megismételt elsőfokú eljárásban ezért új nevek is felbukkanhatnak - mondta a Magyar Nemzetnek Kulcsár Attila. A K and H Equities Rt. korábbi brókere szerint a peren lívül megállapodások során hatalmas összegeket kaptak olyanok, akik nem is voltak károsultak.
Vágólapra másolva!

Eddig sikeresen elkerülték a felelősségre vonást a Kulcsár-ügy haszonélvezői, ez a közeljövőben változhat - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kulcsár Attila, aki szerint éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy új nevek is előjöhetnek a megismételt elsőfokú eljárásban.

A K and H Equities Rt. volt befektetési tanácsadója szerint a brókercégnél történtek nincsenek feltárva, tisztázni kell, hogy a konkrét tranzakcióknak mely ügyfelek voltak a haszonélvezői. Hatalmas, esetenként milliárdos összegeket kaptak olyanok, akik nem is voltak károsultak - mondta Kulcsár. Közölte: voltak olyanok a kiemelt ügyfelei között, akiket szerinte valójában nem is ért kár, sőt állami források bevonásával gyarapodott a portfóliójuk.

Egy, a napilap birtokába jutott dokumentum szerint a bíróságokon és peren kívüli megállapodások nyomán csaknem 12 milliárd forintot ítéltek meg Kulcsár Attila volt ügyfeleinek. Összesen 56 magán- és jogi személy, köztük közéleti személyiségek is vagyonokhoz jutottak a sikkasztás miatt indult büntetőügyhöz kapcsolódó eljárásokban.

A Fővárosi Ítélőtábla május végén helyezte hatályon kívül a Kulcsár Attila és társainak ügyében hozott elsőfokú ítéletet. A Kulcsár-ügynek eredetileg összesen 21 vádlottja volt, az elsőfokú eljárás után többen nem fellebbeztek, azaz az ítéletük jogerőre emelkedett, ezért 18 vádlott - köztük a harmadrendű vádlott Rejtő E. Tibor, a K&H Bank egykori vezére - ügyét kezdik újra.

A brókerbotrány még 2003-ban pattant ki, az ügyészség 2005-ben emelt vádat mintegy kéttucatnyi vádlott ellen. Az ügy főszereplője Kulcsár Attila, a K&H Equities egykori brókere, vallomása az ügy egyik legfontosabb bizonyítéka volt. A vád szerint Kulcsár mintegy 23 milliárd forintot sikkasztott, amikor jogosulatlanul forgatta ügyfelei - állami vállalatok és magáncégek - pénzét. A 2008-ban a Fővárosi Bíróságon született első fokú ítélet nyolc év szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte Kulcsárt, és összesen hét vádlottra szabott ki szabadságvesztést, a vagyonelkobzások mértéke pedig jóval meghaladta az egymilliárd forintot.