Az egyik Hagyó-ütközet romjain faggatták Demszkyt a rendőrök

Vágólapra másolva!
Két homályos ügylet körül forog a Főkert-ügyben zajló nyomozás, amelyben Demszky Gábor főpolgármestert is tanúként hallgatta meg a rendőrség. A cég korábbi vezetője állítja, hogy minden szabályosan történt, és a vitatott ügyleteket a ma már őrizetben lévő Hagyó Miklós elleni védekezésként hajtották végre. Egy városházi forrás szerint a rendőrök azért a Főkertről faggatták a főpolgármestert, mert ebben könnyebben halad a nyomozás.
Vágólapra másolva!


Saját bevallása szerint meglepődött Demszky Gábor főpolgármester, amikor meghallotta, hogy a Főkert nevű, fővárosi önkormányzati cég ügyeiről akarja őt tanúként meghallgatni a rendőrség. Kedden egy órán át tartott a meghallgatás, és utána sem a rendőrség, sem Demszky nem közölt róla részleteket. Egy olyan cégről van szó, amelynek ügyeiben korábban Demszky nem nyilvánult meg, és saját korábbi állítása szerint ő nem is foglalkozott közvetlenül a fővárosi céges kérdésekkel, ez elsősorban egykori helyettese, a jelenleg rendőrségi őrizetben lévő Hagyó Miklós feladata volt.

Eddig egy olyan szál került nyilvánosságra a Főkert-üggyel összefüggésben, amely Demszkyvel is kapcsolatba hozható. A Főkert tavaly leváltott vezérigazgatója, Kocsis László a Hír Tv-nek június elején azt állította, hogy nyomást gyakorolt a fővárosi cégek vezetőire Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester helyettes, illetve Mesterházy Ernő, Demszky korábbi tanácsadója, akiket a BVK-botrányok miatt helyeztek előzetes letaróztatásba. "Ahogy Mesterházy zsákolta az SZDSZ-t, mutatja, hogy nem tehetségtelen pasasról van szó" - fogalmazott Kocsis Demszky korábbi bizalmasáról. Azt is állította, hogy Hagyó és Mesterházy havonta ötmillió forintot akartak tőle vezetői pozíciójának megőrzéséért, ő azonban ellenállt.

Homályos nyomozás

Kocsis a főpolgármestert viszont nem hozta hírbe, az interjúban azt mondta: Demszky tőle soha nem kért és nem és kapott szívességet. Demszky a keddi kihallgatás után azt mondta, kizárt, hogy meggyannúsítsák az ügyben.

A rendőrség egyelőre arról nem beszél, hogy a Főkert Zrt.-nél konkrétan mit vizsgálnak. A BRFK július 7-én rendelte el a nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt. A rendőrség akkor mindössze annyit közölt, azt vizsgálják, hogy a Főkert által kötött szerződések megfeleltek-e a jogszabályoknak, illetve, hogy a cég leányvállalatainak ingatlaneladásai miatt érte-e vagyoni hátrány a fővárost. A BRFK az [origo]-nak a nyomozás érdekeire hivatkozva, Demszky keddi meghallgatása után sem akart konkrétumokat mondani.

Egy, a városházán dolgozó vezető beosztású tisztviselő szerint valószínűleg két, a Főkerthez kötődő ügyet vizsgál a rendőrség, és azért erről kérdezték meg Demszkyt, mert ebben könnyebben halad a nyomozás, mint más, bonyolultabb ügyekben. Az egyik vizsgálat feltehetően arra irányul, hogy a Főkert egyik leányvállalatának, a Főkert Parkfenntartó Kft-nek a menedzsmentje 2007-ben úgy emelt tőkét a Parkfenntartóban, hogy a fővárosi önkormányzat kisebbségbe, a menedzsment tagjai viszont többségbe kerültek. A második vizsgálat a Főkert egy másik leányvállalatának, a Virágértékesítő (Virágért) Zrt. 2007-es ingatlaneladásaira terjedhet ki. A Figyelő hetilap június végi cikkébe szintén erről a két ügyről írt hosszabban, valószínűsítve, hogy ezek kelthették fel a nyomozók figyelmét.

Harc Hagyó ellen

Kocsis három nappal a nyomozás elrendelése előtt a Hír Tv-nek adott interjúban azt állította, hogy a BKV-botrányok miatt korábban előzetes letartóztatásba helyezett Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő megpróbálta rátenni a kezét a Főkertre is, ezért ő úgy irányított, hogy ez ne történhessen meg. Szerinte ezt a célt szolgálta a Parkfenntartónál történt tőkeemelés, amellyel a fővárosi tulajdonú anyacég kisebbségbe került a cégben. Tény, hogy a Parkfenntartóban a magántulajdonosok közvetlenül az előtt kerültek többségbe, hogy a fővárosi önkormányzat - pályázat nélkül, a közgyűlés mellőzésével - 2007 tavaszán lecserélte legfontosabb cégeinek vezetőit. Hagyó Miklós javaslatára új vezetés került a közterület-fenntartó, a gyógyfürdők, a távhőszolgáltató, az ingatlankezelő és a vagyonkezelő élére is.

A fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága 2008 májusában jelentést kért a Főkerttől a leányvállalatánál történt tőkeemelésről. A vizsgálat arra jutott, hogy a tőkeemelés szabályos volt, de nem a főváros érdekeit szolgálta. A vizsgálati anyagot szerettük volna elkérni a Főkerttől, illetve a Parkfenntartótól, csütörtöki írásos megkeresésünkre eddig nem kaptunk választ. Bár a főváros később úgy döntött, megpróbálja a Parkfenntartóban visszaszerezni a többségét, Somlyódi Csaba, a bizottság MSZP-s elnöke tavaly azt mondta az [origo]-nak, hogy a részvényeket csak névértéken felül tudnák megszerezni, az pedig nem érné meg.

Kocsis a Hír TV-nek azt mondta, szintén a Hagyóval szembeni védekezés volt a célja a másik leányvállalat, a Virágért ingatlaneladásainak is. Ezt az ügyet a Figyelő tárta fel részletesen, eszerint a Virágért úgy akart több pénzhez jutni, hogy összesen több mint 30 millió forint értékű ingatlant adott el - a Figyelő szerint - egy Kocsishoz köthető cégnek. Kocsis erre a Hír Tv-nek azt mondta, hogy az ingatlanokat piaci árért adták el, így a tranzakció szerinte nem volt aggályos. Az ingatlaneladás miatt a Főkertnél folytatott vizsgálat azt állapította meg, hogy az üzlet jogszerű volt, de etikailag vitatható. Az ügyben megkerestük a Virágértet, de nem kívántak nyilatkozni. A Főkerttől igényeltük az erről szóló vizsgálati anyagot, kérésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Kocsist végül tavaly májusban indoklás nélkül mentette fel a főváros gazdasági bizottsága. Az egykori cégvezető az [origo]-nak most azt mondta, nem kíván nyilatkozni a történtekről.