Feljelentették az Orbán-féle nyilatkozatot összekenő ügyvédet

Vágólapra másolva!
Garázdaság miatt feljelentette a VPOP azt az ügyvédet, aki a parlament fideszes többsége által elfogadott nemzeti együttműködés nyilatkozatának egyik kifüggesztett példányára rákente a reggeli kaszinótojását. Az eset a VPOP fővárosi székházában történt, harminc szemtanú előtt, az ügyvéd a Napiásznak azt mondta, politikai tiltakozásnak szánta a tettét.
Vágólapra másolva!

Feljelentette a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) azt az ügyvédet, aki szerdán a szervezet budapesti székházában politikai tiltakozásul szétkente a reggelijét az ott kifüggesztett nemzeti együttműködés nyilatkozatán. A hivatalokban kötelezően kifüggesztendő nyilatkozatra, amelyről egy kormányhatározat rendelkezik, az ügyvéd egy kaszinótojást kent, mert szerinte az antidemokratikus.

Harminc szemtanúja volt az esetnek, így a VPOP garázdaság miatt tett feljelentést a BRFK III. kerületi kapitányságán, és értesítette a Magyar Ügyvédi Kamarát is, a fegyelmi felelősségrevonás érdekében - közölte a VPOP az [origo]-val.

A parlament által júniusban elfogadott nyilatkozat gyakorlatilag azt foglalja össze, ahogy a Fidesz számára nagyarányú győzelemmel záruló választást értelmezte beszédeiben Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az áprilisi szavazás több volt egyszerű választásnál, és most egy új rendszer alapjait rakják le. A kormány később határozatot fogadott el arról, hogy a nyilatkozatot függesszék ki a kormányzati szervek, és erre kérték a független intézményeket is. Az ellenzéki pártok és több civil szervezet által is kifogásolt határozat nyomán került ki a nyilatkozat a VPOP-hoz is.

Az esetről a Napiász honlapja számolt be először. A lapnak a kaszinótojásos támadás elkövetője, Dániel Péter, a Szociáldemokrata Párt nevű kisebb politikai szervezet színeiben is politizáló ügyvéd azt mondta: már korábban indított tiltakozó akciót az interneten, ahol megígérte, ha meglátja valahol a kifüggesztett nyilatkozatot, akcióba lép, hogy "ne csak virtuálisan betyárkodjon".

Dániel a III. kerületi épületben egyik védencére várakozott amikor reggelizés közben meglátta a kifüggesztett nyilatkozatot. Állítása szerint legalább negyvenen látták, amit tesz, de nem szóltak egy szót sem. A biztonsági őrök csak néhány perccel később érkeztek, és "felszólítottak, hogy takarítsam el a művemet, mire én közöltem, hogy mivel ezt politikai tiltakozásnak szánom, így ennek a felszólításnak nem teszek eleget". Ez után másfél óra múlva közölték vele a biztonsági őrök, hogy feljelentik - tette hozzá az ügyvéd, aki azt mondta, vállalja a történteket.

A férfi azt mondta a Napiásznak, hogy ezek után egy "Kaszinótojást a bullára!" mozgalom létrehozásán gondolkodik. Azt szeretné, hogy a nyilatkozat ellenzői hozzá hasonlóan a kezük ügyébe eső ételt, körömlakkot és más, alkalmas anyagot kenjenek szét a nyilatkozaton.