Vitorlázórepülő és kamion ütközött Szegednél

Vágólapra másolva!
Összeakadt egy teherautóval egy leszálló vitorlázórepülőgép Szeged közelében, az 55-ös főúton. A gép feltehetően túl alacsonyan szállt. A balesetben életveszélyesen megsérült a teherkocsi vezetője, akit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba. A gép ausztrál pilótja karcolásokkal megúszta.
Vágólapra másolva!

Vitorlázógép ütközött össze egy kamionnal csütörtökön kora este Szeged mellett, az 55-ös főúton. A kisgép éppen leszállni készült a főút melletti repülőtérre, amikor a teherautó szélvédőjének csapódott a szárnya, majd a vitorlázó átszakította a repülőtér kerítését, és felborult. A helyszínelés elsődleges adatai szerint a leszálló német felségjelzésű, 15 méter alatti fesztávú gép szárnya ütközött a kamion szélvédőjének.

A feltehetően túl alacsonyan szálló gép az ütközés után átszakította a repülőtér kerítését, majd felborult, eközben teljesen összetört, a kabin burkolata is több méterre repült a törzstől. A kamion szélvédője kitört, s a vezetőfülke is megsérült. A teherautó az úton látható nyomok szerint rendkívül intenzív fékezés után állt meg - jelentette az MTI tudósítója.

A korábbi hírekkel ellentétben a gépet nem osztrák, hanem ausztrál pilóta vezette. A gép feltehetően túl alacsonyan próbált leszállni, ezért akadt össze a teherautóval. A kamion vezetője életveszélyesen megsérült, a kisgép pilótája karcolásokkal megúszta. A kamionsofőr állapotát a helyszínen stabilizálták, és mentőhelikopteren kórházba szállították.

A baleset körülményeit a légügyi hatóságok bevonásával vizsgálja a rendőrség. Szegeden rendezik a 31. vitorlázórepülő-világbajnokságot, a versenyen rekordszámú nevező, 34 ország közel százötven egysége vesz részt. Csütörtök volt az első versenynap, amikor mindhárom kategória - a 15, illetve 18 méter alatti fesztávú, valamint a szabad osztály - gépei felszállhattak.

A mentés és a baleseti helyszínelés idejére az 55-ös utat teljes szélességében lezárták, az utat csütörtök este fél kilenc után nyitották meg.